• Vijesti
  • Društvo
  • 55. godina od osnivanja Društva i pola vijeka borbe protiv raka

55. godina od osnivanja Društva i pola vijeka borbe protiv raka
55. godina od osnivanja Društva i pola vijeka borbe protiv raka

„Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima – City Light, tako osim podsjećanja na pedeset pet godina starog Društva i aktivnosti u borbi protiv raka, imaju zadatak i da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

Budva-1.jpg

Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci …, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i mnogi drugi).

Početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji.Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine.Ovaj tekst ima svrhu da podsjeti javnost na 18. februar 1967. godine i početak aktivnosti, kao i pionire u borbi protiv raka u Crnoj Gori. Istovremeno sa nastankom tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, ali i 2001. godine nasljednikom CDPR-a, se nadamo da se svih proteklih pedeset pet godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas ipak izlječive bolesti“ saopštili su iz CDPR.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga