• Vijesti
  • Društvo
  • POKRENUTA AKCIJA: Vlažne maramice blokiraju kanalizacioni sistem

POKRENUTA AKCIJA: Vlažne maramice blokiraju kanalizacioni sistem
POKRENUTA AKCIJA: Vlažne maramice blokiraju kanalizacioni sistem

Kako je saopšteno portalu Jadran Budva u preduzeću „Otpadne vode“, vlažne maramice nisu biorazgradive i mogu začepiti gradski kanalizacioni sistem, kao i sistem za prečiśćavanje otpadnih voda.

„One imaju negativan uticaj na morski svijet jer u sebi sadrže i plastiku. Plastična vlakna polietilen i poliester unutar maramica koje se razlažu na mikroplastiku, nakon prečiśćavanja završavaju u moru i ugrožavaju živa bića“, kazali su u preduzeću.

Apeluju na građane da ne bacaju vlažne maramice jer se ne mogu razložiti u slatkoj vodi, što dovodi do začepljenja kanalizacionog sistema. Objašnjavaju da neke maramice sadrže i alkohol koji šteti bakterijama za razlaganje čvrstog otpada,  a to može da dovede do zastoja sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Pojašnjavaju da zbog svega moraju da do 2025. godine na postrojenju u Vještici uvedu dodatno, tzv. membransko prečišćavanje, što iziskuje dodatnih dva miliona do tri miliona eura ulaganja.

Svakodnevno ljeti, ističu, prikupi se po jedan kontejner ( kubuk i po), a zimi pola od toga otpada od maramica koje začepljuju i prave veliki problem na pumpnim stanicama Zeps i kod hotela Belvi.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga