• Vijesti
  • Društvo
  • Akvarijum Boka od početka godine zabilježio oko 20.000 posjeta

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore

Akvarijum Boka od početka godine zabilježio oko 20.000 posjeta

Akvarijum Boka od početka godine zabilježio je oko 20.000 posjeta, a od septembra do danas, sa podvodnim svijetom je imalo je prilike da se upozna više od 3.500 djece.Akvarijum Boka od početka godine zabilježio oko 20.000 posjeta

To je gostujući u emisiji „Svijet nauke “ Radio Kotora kazala viša naučna saradnica u Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dr Branka Pestorić.

,,Ono što nas raduje da su to bile uglavnom individualne posjete, a ne orgnizovane preko turističkih agencija. Najveći procenat – oko 40 odsto, čine porodične posjete, što nam daje posebnu satisfakciju, jer to znači da su roditelji prepoznali Akvarijum kao jedno novo mjesto gdje mogu da dovedu svoju djecu, da nauče nešto novo o moru i organizmima koji u njemu žive. Mislim da je i naša glavna obaveza kao jedinice Univerziteta Crne Gore, da radimo na edukaciji naročito mlađih uzrasta i na taj način im približimo važnost očuvanaj živog svijeta u moru. Jedno je kada oni to nauče teorijski, ali je mnogo značajnije kada djecu od malena edukujete i ukazujete im na probleme koje čovjek  može da zadamo živom svijetu”- kazala je Pestorić.

Kako navodi, djeca su veoma zainteresovana za živi svijet u moru.

,,Njih može da obraduje i ribica, ali obično nas prvo pitaju imamo li ajkule koje još nismo uspjeli da obezbijedimo, iako sada imamo uslove za naseljavanje manjih primjeraka kao što su pešikani. Posebno ih uvijek zainteresuju hrskavičave ribe poput raža- morske mačke, ali i meduze i druge vrste riba koje su zanimljivih boja kao što su vladika abranaški, general i njima slične”- navodi Pestorić.

Ona je podsjetila da je Akvarijum otvoren prije osamnaest mjeseci, ali da je ove godine imao dvomjesečnu pauzu u radu, zbog unutrašnjih radova i redovnog održavanja.

,,Preko trilateralnog projekta “Istraži prekograničnu vodenu bioraznolikost – EXChAngE” ( u kojem učestvuju partneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore i Turistička organizacija Kotor iz Crne Gore), organizovali smo određene aktivnosti koje se između ostalog odnose i na infrastrukturne radove i povećanje kapaciteta akvarijuma i instaliranje dva nova bazena – jedan većih kapaciteta i drugi prilagođen za naseljavanje korala. Takođe, unaprijeđeni su – oprema u akvarijumskim prostorijama i sistemi filtracije koji su neophodni za sve akvarijume, bez obzira na blizinu mora”- pojašnjava Pestorić.

U akavarijumima se, prema njenim riječima, nalazi oko sedmadeset različitih biljnih i životinjski vrsta.

,,Kako je Akvarijum istvorremeno i Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana, tako “naseljavamo” samo vrste iz Jadranskog mora odnosno Bokokotorskog zaliva i priobalnog dijela Crne Gore. U ovom periodu godine zaposleni u Institutu za biologiju mora su aktivniji na terenu i nastojimo da pronađemo nove organizme i obogatimo naše bazene, jer ljetnji mjeseci zbog gužvi u saobraćaju i visokih temperatura ne pogoduju sakupljanju živih organizama koji su veoma osjetljivi za transport. Inače, tokom “prikupljanja organizama” u saradnji sa ribarima i ljubiteljima mora, strogo se poštuju protokoli i nakon dolaska u Akvarijum  – prve tri sedmice, svaki organizam provodi u karatinskim uslovima, što je i period koji im je potreban da se priviknu na nove kontrolisane uslove”- kaže Pestorić.

Instut za biologiju mora u narednom periodu planira da adaptira paviljone u dvorištu Akvarijuma.

,,Jedan paviljon će služiti kao izložbeni prostor za prikaz okom nevidljivih organizama-planktonskog svijeta u moru, dok je drugi paviljon opredijeljen za otpad u moru, tako da će sadržati priču o zaštiti životne sredine i negativnom uticaju plastike na živi svijet u moru”- zaključila je Pestorić.

FOTO: Ranko MarašKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga