• Vijesti
  • Društvo
  • Bezbjednost i djelotvornost HPV vakcine jak argument za njenu promociju

Vakcinacija djevojčica uzrasta devet godina

Bezbjednost i djelotvornost HPV vakcine jak argument za njenu promociju

Brojni dokazi o bezbjednosti i djelotvornosti HPV vakcine dodatni su argument za njenu promociju i jaku preporuku, i napor države treba da bude usmjeren na postizanje što većeg obuhvata u primarnim ciljnim grupama, poručio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.Bezbjednost i djelotvornost HPV vakcine jak argument za njenu promociju

U Crnoj Gori je vakcinacija djevojčica uzrasta devet godina HPV vakcinom počela u ponedjeljak.

Joksimović je agenciji MINA kazao da su, na osnovu brojnih kliničkih studija u kojima je ispitivana djelotvornost HPV vakcina i iskustava i podataka država koje vakcinaciju sprovode 15 godina, u kontinuitetu vidljivi veoma dobri rezultati u prevenciji HPV infekcija i premalignih promjena.

Posljednjih godina, kako je rekao, pristižu prve studije sa rezultatima u prevenciji invazivnog raka grlića materice.

Joksimović je naveo da veoma dobre rezultate, prikazane u nacionalnim podacima i publikovanim naučnim studijama, imaju države poput Švedske, Finske, Sjedinjenih Američkih Drržava, Velike Britanije, Australije.

Kako je kazao, da bi se vidjeli prvi rezultati u prevenciji invazivnog raka grlića materice na nivou populacije, potrebno je da se vakcinacija sprovodi sistematski u definisanim uzrasnim grupama, sa visokim obuhvatima, minimum deset do 15 godina.

“S obzirom na to da krećemo 15 godina nakon što su mnoge, mahom razvijene, države započele vakcinaciju, imamo brojne dokaze o nesumnjivoj bezbjednosti i djelotvornosti HPV vakcine, što je dodatni i jak argument za njenu promociju i jaku preporuku”, istakao je Joksimović.

On je kazao da je primarna specifična prevencija, odnosno vakcinacija protiv HPV-a, uz kombinovanje sa skrining programom, od ključnog značaja u borbi protiv raka grlića materice.

“HPV vakcina može značajno da pomogne i u prevenciji raka anusa, raka vagine, raka vulve. Takođe, ta vakcina značajno smanjuje učestalost genitalnih bradavica (kondiloma) i ako se primjenjuje kod muškaraca može smanjiti učestalost raka usne duplje i ždrijela, kao i kancera penisa”, naveo je Joksimović.

Vakcina je, kako je rekao, najdjelotvornija i najviše ima smisla u uzrastu od devet do 13 godina, pri čemu Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao primarnu grupu navodi uzrast od devet do 14 godina.

Joksimović je kazao da se vakcina najčešće na nivou država, iako ima razlika, daje redovno u jednoj ili dvije uzrasne grupe, u rasponu od devet do 14 godina.

“A onda se kroz “catch up” – programe sustizanja, obuhvataju oni koijma nije bila dostupna, ili iz drugog objektivnog razloga nijesu bili vakcinisani, nastojeći da se vakcinacija započne najkasnije prije 15-og rođendana”, pojasnio je Joksimović.

Kako je naveo, vakcinacija sekundarne ciljne grupe, koju SZO definiše kao uzrast od 15 do 18 godina, ili eventualno starijih, preporučuje se samo ako je izvodljivo, pristupačno, ekonomski isplativo.

“Kao i ako ne preusmjerava resurse iz vakcinacije primarne ciljne populacije i resurse efektivnog skrining programa raka grlića materice”, dodao je Joksimović.

Prema njegovim riječima, ako se ne ostvaruju visoki obuhvati vakcinacijom u primarnim ciljnim grupama, zaštita se postiže samo na individualnom nivou.

“To svakako ima značaj, ali napor države treba da se usmjeri da se postignu što veći obuhvati u primarnim ciljnim grupama, kako bi se postigao efekat na javno zdravlje, odnosno na smanjenje obolijevanja i umiranja, prije svega od raka grlića materice, na nivou populacije”, naveo je Joksimović.

Na pitanje da li se mogu očekivati izazovi u sprovođenju Programa HVP vakcinacije u Crnoj Gori, on je odgovorio da se Program imunizacija posljednjih godina suočava sa ogromnim izazovima.

Joksimović je kazao da je jasno da se uticaj širenja dezinformacija i poljuljano povjerenje osjetilo na udio vakcinisane djece, posebno kada je u pitanju vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kao i odraslih, kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19.

IJZ je, kako je naveo, krajem prošle godine ponovo pokrenuo pripremne aktivnosti za početak HPV vakcinacije.

“Trudili smo se i trudimo se da stanovnicima prezentujemo činjenice na racionalan i sveobuhvatan način, potpuno svjesni trenutka u kome se nalazimo i da će za postizanje dobrih rezultata, kada je u pitanju HPV vakcinacija, vjerovatno biti potrebne godine”, kazao je Joksimović.

On je rekao da su obilazili škole i edukovali roditelje i prosvjetne radnike, a potom zdravstvene ustanove i edukovali zdravstvene radnike u domovima zdravlja.

“Mišljenja smo da će biti potrebno mnogo rada da se podigne nivo znanja i povjerenja da bi odaziv na HPV vakcinaciju bio na visokom nivou”, naveo je Joksimović.

Kako je kazao, realan plan je da postepeno jačaju povjerenje i podižu broj i procenat zaštićene djece u prioritetnim uzrastima, iz godine u godinu.

Sve to se, kako je poručio, može postići predanim i temeljnim radom, jasnom komunikacijom sa stanovništvom i ispunjavanjem zacrtanog.

“Sve planove i komunikaciju treba da prate konzistetna djela da bi se povjerenje unaprijedilo, a potom i održalo. Nadamo se da ćemo istrajati u tom putu i ići linijom napretka”, rekao je Joksimović.

On je kazao da je teško shvatiti roditelja koji, nakon što dobije informacije i jasnu preporuku pedijatra, propusti priliku da vakcinacijom u velikoj mjeri zaštiti svoje dijete.

“Ipak, da bismo prebacili odgovornost na roditelje potrebno je da dobiju dovoljno informacija, da se podigne nivo znanja i svijesti i da im damo nedvosmislene i jasne preporuke”, naveo je Joksimović.

On je rekao da u tom slučaju vjeruje da će roditelji biti sjajni saveznici u zaštiti što većeg broja djece i da će oni diktirati dalju, sve veću potrebu i planove za proširenje Programa HPV imunizacije.

Joksimović je, odgovarajući na pitanje šta je potrebno da urade zdravstveni radnici kako bi prihvatanje HPV vakcine bilo što veće, kazao da je posao zdravstvenih radnika da svako na svoj način i u svojoj oblasti rada doprinosi da se spašavaju životi i da omogućavaju dobro zdravlje, dug i kvalitetan život.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga