• Vijesti
  • Društvo
  • Bokeški forum: Višestruki su benefiti inicijative za legalizaciju kanabisa u Crnoj Gori

Bokeški forum: Višestruki su benefiti inicijative za legalizaciju kanabisa u Crnoj Gori
Bokeški forum: Višestruki su benefiti inicijative za legalizaciju kanabisa u Crnoj Gori

„Svako od nas zna barem jednu osobu koja je osim zdravstvenih problema imala i dodatne probleme, jer je morala ilegalnim putem nabaviti kanabis. Sama ova činjenica bi mogla biti dovoljan razlog da se u Crnoj Gori odobri upotreba kanabisa u medicinske svrhe, znajući da je Evropski parlament u februaru 2019. usvojio rezoluciju o korišćenju kanabisa u svrhe medicinskog tretmana različitih bolesti“, navode u saopštenju.

Zabrana kanabisa, kako dodaju, na ovim prostorima počinje 1964. godine, kada je u Službenom listu SFRJ objavljena „Uredba o ratifikaciji jedinstvene konvencije o opojnim drogama“ u kojoj se pod izrazom „biljka kanabis” označava svaka biljka vrste „kanabis”, bez izuzetka.

„Zanemarila se činjenica da konoplja ili kanabis ima mnogo sorti od kojih mnoge nijesu psihoaktivne, a mogu se koristiti u medicini i u raznim industrijskim granama (farmaceutska, tekstilna, naftna…). Legalizacijom kanabisa u medicinske i industrijske svrhe benefiti su višestruki. Ljudi sa zdravstvenim problemima neće rizikovati da budu krivično gonjeni zbog nabavke lijeka, proizvodnja industrijske konoplje bi bila legalna i kontrolisana, dok bi oporezivanje prodaje pomoglo ekonomskom rastu države“, naglašavaju u Bokeškom forumu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga