• Vijesti
  • Društvo
  • Bubanja: Policija u Budvi spremna za sve praznične izazove

Bubanja: Policija u Budvi spremna za sve praznične izazove

On je kazao da je na “osnovu kvalitetne analize izvršena bezbjednosna procjena i sveobuhvatne pripreme, sačinjen plan u cilju stvaranja i održavanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta prije, u toku i nakon novogodišnjih i vjerskih praznika”. ”Kroz adekvatnu postavku službe po linijama rada ogovorićemo svim bezbjednosnim izazovima”, istakao je on.

Vrijeme novogodišnjih praznika, kako je naglasio, donosi najviše izazova policiji.
”Budva će, po svoj prilici, i ove godine biti epicentar zabave jer se u brojnim hotelima, noćnim klubovima, diskotekama i ugostiteljskim objektima organizuju javni dočeci. Upravo tokom praznika je i najviši
stepen kršenja javnog reda i mira, ali mi smo već sada spremni da odgovorimo na sve izazove. Zahvaljujući dobroj saradnji koju imamo kako sa Upravom policije, tako i sa inspekcijskim službama, uveliko
sprovodimo sve aktivnosti, radi poštovanja aktuelnih epidemioloških mjera. U tome imamo uspjeha i kršenje mjera svedeno je na najmanju moguću mjeru. U susret Novoj godini spremni smo da Budva ostane bezbjedan grad, kao što je to bila i tokom minule ljetnje sezone, kada su u metropoli turizma bile na desetine hiljade gostiju”.

Podsjećajući da minulog ljeta nije bilo teških krivičnih djela, Bubanja je kazao da je budvanska policija uspjela da u veoma kratkom roku, za svega nekoliko sati, riješi dva pokušaju ubistva i liši slobode počinioce. Prema njegovim riječima, ljeto je bilo i izazov za saobraćajnu policiju koja je uspjela da spriječi saobraćajne kolapse, i pored činjenice da je na hiljade automobila svakodnevno prolazilo kroz Budvu, a grad u špicu sezone bio pun gostiju. Ističe da je uvjeren da će bezbjednosna situacija i u narednom periodu biti na visokom nivou.
“Trenutno se sprovodi akcija sprečavanja trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, što za posljedicu ima povređivanje, izazivanje požara i narušavanje javnog reda i mira, naročito za vrijeme proslave novogodišnjih i božićnih praznika”, kazao je Bubanja, podsjećajući da je riječ o akciji “Petarda” koju CB Budva sprovodi od 15. decembra do 15. januara, s ciljem sprečavanja nelegalne trgovine i distribucije pirotehničkih sredstava.

Prema njegovim riječima, do sada su održani sastanci sa predstavnicima obrazovnih institucija u gradu, Komunalne policije i inspekcija, Uprave za inspekcijske poslove, Hitne medicinske pomoći, kao i nevladinog sektora, kako bi akcija imala što veći efekat. Dogovoreno je i da se u osnovnim školama za učenike starijih razreda održe edukativni časovi “Čuvaj sebe i svog druga”, na kojima će policijski službenici upoznati djecu o vrstama pirotehničkih sredstava i posljedicama koje njihova upotreba može imati po zdravlje ljudi.

”Policijski službenici tokom akcije ‘Petarda’ svakodnevno vrše kontrole mjesta na kojima se, prema našim saznanjima, vrši nelegalna prodaja i distribucija pirotehničkih sredstava, ali se kontrolišu i lokacije na kojima se okupljaju mladi”, istakao je Bubanja i upozorio da će protiv onih koji nezakonito stavljaju u promet pirotehnička sredstva biti podnošene prekršajne, odnosno krivične prijave u konsultaciji sa nadležnim tužiocem.

On je podsjetio da je, shodno Zakonu o eksplozivnim materijama, Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe petardi.

”Shodno ovim zakonskim odredbama, tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi, dok ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama (u vremenu od 20. 12. do 15. 1). Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina”.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga