• Vijesti
  • Društvo
  • Da li se isplati zamijeniti bateriju u električnom automobilu?

AUTOMOBILIZAM

Da li se isplati zamijeniti bateriju u električnom automobilu?

Sastavni dio električnog automobila jeste baterija. Kao i sve litijum-jonske baterije i ova ima svoj rok trajanja tako da bi svaki vlasnik kola trebalo da unaprijed kalkuliše koliko misli da vozi svoj automobil.Da li se isplati zamijeniti bateriju u električnom automobilu?

U prosjeku električno vozilo sa baterijom može da pređe oko 300.000 kilometara prije nego što bude potrebna zamjena baterija. To košta, a cijene dosta varijaraju u zavisnosti od tipa vozila ali i baterije.

Tako se raspon kreće između 4.000 i 20.000 eura. Primjera radi, nova baterija za modele iz porodice ID (ID.3 i ID.4) trebalo bi da košta između 10.000 i 15.000 eura. Za starije modele bazirane na MQB platformi, e-Golf i e-Up cijena je između 10.000 i 20.000 eura.

Zamjenska baterija za Smart EQ fortwo i Smart EQ forfour bi trebalo da košta oko 6.500 eura. Honda naplaćuje 7283 eura zamjensku bateriju u Hondi e. Zamjenska baterija za Dacia Spring košta malo više od 6.500 eura. Cijene za Renault Zoe, Kangoo ZE i Twingo Electric su oko 9.000 eura po komadu. Za laki automobil Twizy baterija košta oko 4.000 eura. Za manju bateriju Leafa (40 kWh) Nissan naplaćuje 10.306 eura, a veliku (62 kWh) 15.516 eura.

Međutim, to nije jedina “caka”. Osim pređenih kilometara, vlasnici elektičnih vozila moraju da razmatraju i koliko dugo voze jer se sa protekom vremena, smanjuje kapacitet litijum jonske baterije kretala se kola intenzivno ili ne.

Izvjesno da buduće vlasnike električnih vozila čeka kalkulisanje i ozbiljno planiranje kako bi se izbjegli ogromni troškovi. To bi moglo da vodi i smanjivanju upotrebe električnih automobile, a povećanju korišćenja javnog prevoza.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga