• Vijesti
  • Društvo
  • DELFIN U PRIRODNJAČKOM MUZEJU: Tijelo uginule životinje biće preparirano (VIDEO)

DELFIN U PRIRODNJAČKOM MUZEJU: Tijelo uginule životinje biće preparirano (VIDEO)
DELFIN U PRIRODNJAČKOM MUZEJU: Tijelo uginule životinje biće preparirano (VIDEO)

Truplo prugastog delfina kojeg je more nakon jakog juga juče izbacilo na Bečićku plažu preuzeo je tim Prirodnjačkog muzeja Crne Gore iz Podgorice, gdje će, kako je predviđeno, uginuli primjerak biti prepariran i uvršten u postavku, potvrđeno je Pobjedi u toj ustanovi. 

– Na tijelu nije bilo spoljašnih povreda, tako da se ne zna uzrok smrti, a bliži podaci biće poznati kada bude pregledan prije prepariranja – potvrdio je Pobjedi pomoćnik direktora Muzeja Marko Karaman.

Prema njegovim riječima, prugasti delfin je dug 2,1 metar, a na osnovu preliminarnih nalaza moglo se utvrditi da je nedavno uginuo, odnosno da truplo nije bilo dugo u vodi.

– Činjenica da nije bilo dugo u vodi pogodovaće preparaciji koju će obaviti stručnjaci Prirodnjačkog muzeja – naveo je Kraman.

Delfin je pronađen juče ujutro, a snimke i fotografije uginule životinje prenijeli su portali.

Kako nam je saopšteno iz Instituta za biologiju mora, njihovi stručnjaci nijesu izlazili na teren budući da su komunalne vlasti Budve, koje su nadležne za uklanjanje uginulih životinja, već bile kontaktirale Priorodnjački muzej.

Na osnovu fotografija i snimaka stručnjak Instituta Zdravko Ikica saopštio je da je riječ o vrsti prugasti delfin (Stenella coeruleoalba).

– To je pučinska vrsta koja se rijetko srijeće uz obalno područje – naveo je Ikica.

Kazao je da IBM nema uslova za adekvatnu obdukciju tijela morskih sisara, te da bi se samo na osnovu vizuelnih provjera moglo konstatovati da li ima tragova nasilne smrti ili eventualno, uginuća od mreža.

– Pored prugastog delfina, u Jadranu, odnosno našim vodama je čest dobri delfin (Tursiops truncatus), čiji je najpoznatiji primjerak bio čuveni Joca u Boki. Zalaze i druge vrste, ali to su povremeni gosti – kazao je Ikica.

 

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga