• Vijesti
  • Društvo
  • Djeca u Domovima učenika se žale zbog miševa u sobama i kupatila bez vrata

Djeca u Domovima učenika se žale zbog miševa u sobama i kupatila bez vrata
Djeca u Domovima učenika se žale zbog miševa u sobama i kupatila bez vrata

Istraživanjem „Položaj djece u domovima učenika i internatima u Crnoj Gori“, koje je uradio Ombudsman sa eksternim konsultantima prošle godine, utvrđeno je da su uslovi za smještaj đaka u znatnom broju ustanova veoma loši, da je prisutna nehigijena, polomljen inventar u sobama, nekvalitetna hrana i nedostatak prostora za boravak. Istraživanje je rađeno u 12 domova za učenike u svim gradovima u Crnoj Gori i najteže stanje, prema izvještaju Ombdusmana, utvrđeno je u objektima u Baru, Šavniku, Beranama i Kotoru.

Učenici koji su smješteni u Domu u Baru su u anketi istakli da je sve staro, izlomljeno i prljavo.

„Sobe su katastrofa, namještaj katastrofa, sve je polomljeno, razvaljeno, puno buba i miševa/pacova. Sve je prljavo, čudi me da se dosad niko nije zarazio. Ne koristimo čitaonu/učionicu, TV salu, to bi trebalo da bude sve ujedno, a to je ustvari leglo buba, pacova, prepuno prašine i polomljenog namještaja. Čistačica koja je na pola radnog vremena čisti vodom, ne znam ima li kakvih dezinfekcionih sredstava, ali se toliko zapušteno i staro ne može očistiti. Prozori izlomljeni, furi na sve strane. Grijanja nema uopšte, učenici donose radijatore od kuće. Kad se upali par grijalica, iskače osigurač od opterećenja. Metalni poklopac na osiguračima je razvaljen, utičnice po sobama polomljene, žice se vide, posteljina i ćebad su katastrofa, tako da djeca donose od kuće i nose kući na pranje. Kupaonice su polomljene, stare, bez vrata i zavjesa, kupatilski mobilijar zapušten, prljav, star, izlomljen, česme i sl“, navela su djeca u izvještaju.

U izvještaju Ombudsmana piše i da površina soba u Domu u Kotoru u odnosu na broj učenika nije u skladu sa standardima.

„Kreveti su na sprat, nema cipelara, nema stočića za lične stvari, polica za knjige i u sobama se nalazi samo po jedan radni sto. Sobe nemaju televizore, niti ima klima za hlađenje, tako da je u sobama prilično vruće kada je toplo vrijeme. Grijanje je centralno, ali u Domu nije uvijek dovoljno toplo. Prostorija namijenjena za učenje (učionica) opremljena je novim namještajem i savremenom digitalnom opremom (dva računara sa štampačem priključena na internet, od kojih jedan koriste učenici) i pruža mogućnosti za rad i učenje. Stanarima Doma na raspolaganju je poligon za male sportove, koji je ograđen i opremljen rekvizitima za odbojku, košarku i mali fudbal. Djeca navode da nijesu sasvim zadovoljni hranom i voljeli bi da imaju više voća, sokova i kolača“, piše, između ostalog, u izvještaju.

Ombdusman navodi da su uslovi u kojima djeca borave u domu u Baru loši, u dužem vremenskom periodu, pa predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost, zdravlje, vaspitanje i obrazovanje učenika.

Obilaskom Obrazovnog centra Šavnik, Ombudsman je utvrdio da se njihov Dom nalazi u jako lošem stanju, zgrada je od tvrde gradnje, ali je zapuštena i loša.

„Donedavno je krov toliko prokišnjavao, pa su djecu pokrivali najlonima kako bi ih sačuvali od vode. Sve je puno vlage, namještaj je star i istrošen, prozori polomljeni, vrata ne mogu da se zatvore, nemaju tople vode, kupatila ne funkcionišu, toalet je u još lošijem stanju, uglavnom nemaju osnovne uslove za boravak. Nema tople vode, nemaju normalne krevete, vrata i prozori su polomljeni, stari i ne mogu da se zatvore. Nemamo grijanje, mnogo nam je hladno zimi, kupatila su katastrofa, često nam nestaje struje. Nemamo televizor, ni internet, sobe su male, nemamo ormar ni policu ni ništa da ostavimo stvari, držimo ih u torbi ispod kreveta, ima puno vlage“, navode djeca nezadovoljna smještajem.

U izvještaju se navodi u da u Domu učenika i studenata u Nikšiću fali više prostora u sobama, a đaci se žale na rešetke koje se nalaze na prozorima.

„U sobi nas bude po dvoje-troje. Kreveti su na sprat, odmah uz prozor koji ima rešetke. Zavjese mi nabavimo ili donesemo, posteljinu isto. Imamo jedan trokrilni ormar, jedan sto i dvije stolice. Obuću držimo ispod kreveta, što nije u redu. Trebaju nam police za knjige, možda neki televizor. Najviše nam se dopada biblioteka i TV sala“, navode djeca.

U beranskom Domu za učenike i studente djeca su istakla da su nezadovoljna hranom i grijanjem.

„Žalili smo se da je hrana često hladna, a oni nam kažu – dođite ranije na ručak i biće topla. Potrebna nam je raznovrsnija hrana i količinski više“, navode učenici iz Berana.

Predstavnice institucije Zaštitnika posjetile su domove učenika u Baru, Kotoru i na Cetinju, u cilju provjere ispunjenja preporuka koje su date u izvještaju „Položaj djece u domovima učenika/Internatima u Crnoj Gori 2021“.

„Posjete su obavile zamjenica Zaštitnika za prava djece, mladih i socijalnu zaštitu Snežana Mijušković i glavna savjetnica za ovu oblast Milica Kovačević. Zapaženo je da se preduzimaju određene mjere na poboljšanju uslova, uz ocjenu da još treba raditi na uređivanju ove oblasti, koja je duže vrijeme bila zapostavljena“, navode iz te institucije.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga