Skip to main content

DOBITNIK PRIZNANJA UNIVERZITETA CG: Naučni savjetnik Instituta za biologiju mora dr Vesna Mačić
DOBITNIK PRIZNANJA UNIVERZITETA CG: Naučni savjetnik Instituta za biologiju mora dr Vesna Mačić

Iz tog razloga, Priznanje za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Institutu za biologiju mora, vidi kao zaslugu svih njenih kolega sa kojima sarađuje kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Zahvaljujući tom radu od ove godine u Bokokotorskom zalivu imamo pod preventivnom zaštitom naselja zlatnog korala (Savalia savaglia) koja su jedinstvena na Mediteranu, kao i tri parka prirode u moru “Platamuni”, “Katič” i “Stari Ulcinj”.

„Jasno je da ova proglašenja zaštite na papiru nisu dovoljna i da su neophodne opsežnije mjere, finasijska ulaganja i društveno-politička svijest kako bi se omogućio opstanak funkcionalnosti morskih ekosistema i njihovo održivo korišćenje.

Situacija sa pandemijom korona virusa nam je pokazala koliko su nekada moćni najsitniji organizmi, a koliko je čovjek, uz svu najmoderniju tehnologiju, bespomoćan. Zato je ulaganje u izučavanje i očuvanje mora i prirode uopšte uvijek ispravna odluka, a za mene neiscrpna motivacija“, ukazuje dr Mačić.

Svjedoci smo, dodaje ona, da se posebno u poslednjim godinama sve više planira korišćenje mora ne samo za transport nego i u cilju dobijanja zdrave hrane, novih sirovina za potrebe farmaceutske i drugih industrija, za primjenu novih tehnologija obnovljivih izvora energije i raznih mogućnosti za ublažavanje posledica promjene klime.

„S druge strane, iako nam je more tako neophodno površina Mjeseca je bolje istražena nego morsko dno, a rezultati koje sada dobijamo o stanju morskih organizama ukazuju da su brojne regresivne promjene izazvane različitim pritiscima koje čovijek eksponencijalno uvećava“, objašnjava dr Mačić.

Morski ekosistemi su poznati po izuzetno velikom kapacitetu samoobnavljanja, ali s povećanjem intenziteta svih negativnih uticaja na morski ekosistem, upozorava dr Mačić, ostaje pitanje do kada će funkcionalnost morskih ekosistema biti očuvana, odnosno do kada ćemo moći uživati u njegovim benefitima počev od izvora hrane i kiseonika, do turističkih i rekreativnih mogućnosti.

  „Da bi se očuvala funkcionalnost morskih ekosistema plan Ujedinjenih Nacija u okviru Konvencije o očuvanju biodiverziteta je bio da se do 2020.g. zaštiti najmanje 10% svjetskih mora. Doprinos u tom smislu Crna Gora je dala tek ove godine, upravo u godini  kada Institut za biologiju mora slavi 60 godina postojanja, a Crna Gora obilježava 30 godina od proglašenja Ekološke države“, zaključuje dr Mačić.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Naslovna
Sve vijesti
Pretraga