• Vijesti
  • Društvo
  • GRANIČNI PRELAZI U HN: Došlo više od 1300 izbjeglica iz Ukrajine

GRANIČNI PRELAZI U HN: Došlo više od 1300 izbjeglica iz Ukrajine
GRANIČNI PRELAZI U HN: Došlo više od 1300 izbjeglica iz Ukrajine

Kako je kazao pomoćnik komandira granične policije Igor Bojović, oni su tranzitirali preko Poljske, Mađarske, BiH i Hrvatske do granice sa Crnom Gorom, gdje žele da ostanu do daljnjeg.

– Svi državljani Ukrajine koji trenutno borave u Crnoj Gori biće obuhvaćeni Odlukom o odobravanju privremene zaštite, koji je Vlada donijela 12. marta, na osnovu predloga Ministarstva unutrašnjih poslova, a shodno preporukama Evropske komisije. Primjenom ovog koncepta odobrava se privemena zaštita i nakon zakonskog prava na boravak do 90 dana i to na period od jedne godine za državljane Ukrajine, koji se ne mogu vratiti u tu zemlju, koju su bili prisiljeni da napuste zbog oružanih sukoba – navodi on.

Na graničnim prelazima u Herceg Novom, kako informiše Bojović, nema povećanog prometa, iako su od 12. maja epidemiološke mjere ulažene i za ulazak u našu zemlju više nije neophodno posjedovati kovid potvrdu i test.

– Ovim potezom stvoreni su preduslovi za masoviniji dolazak gostiju, kako se bude primicala turistička sezona. Na graničnim prelazima već obavljamo pripreme kroz planiranje potrebne ispomoći službenika Granične policije iz drugih stanica, kao i svih aktivnosti neophodnih za suzbijanje prekograničnog kriminala u uslovima otežanog rada u ljetnjem periodu – kazao je on.

Veći promet, kako objašnjava, zabilježen je u odnosu na februar prošle godine i to broj putnika za 45% i oko 48% broja vozila. Bojović ističe da je taj procenat očekivan, zbog strožih epidemioloških mjera koje su bile na sznazi prošle godine.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga