Skip to main content

Hram na čekanju da Vlada donese planski dokument
Hram na čekanju da Vlada donese planski dokument

Opština Budva dostavila je prije par mjeseci Vladi Crne Gore smjernice za izradu planskog dokumenta- urbanistički project, kojim će biti obuhvaćeno dva hektara zemlje Mitropolije crnogorsko primorske – Dobro crkve Sveta Petka na gradskoj zaobilaznici, gdje je planirana izgradnja najvećeg sabornog hrama na crnogorskoj obali – Hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

Podsjećamo, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je još u martu dostavilo Opštini budva predlog odluke o izradi urbanističkog projekta , koji je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

IMG_4241_2.jpg

U Odluci o izradi urbanističkog projekta za kompleks pravoslavnog sabornog hrama u Budvi, koju potpisuje Krivokapić, navodi se da izrada „ urbanističkog projekta predstavlja planski osnov za uspostavljanje prepoznatljive arhitektonske fizionomije u kompleksa kroz izgradnju pravoslavnog Sabornog hrama na crkvenom zemljištu“.

„ Površina obuhvata urbanističkog projekta uiznosi oko 20.493 kvadrata. Za UP će se raditi strateška procjena uticaja na životnu sredinu , a finansijska sredstva potrebna za izradu UP obeznbijediće se iz Budžeta Crne Gore u iznosu 12.000 eura. Rok za izradu urbanističkog projekta je 12 mjeseci od potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. UP se radi na osnovu programskog zadatka“, navodi se u odluci.

IMG_4242_2.jpg

Izrada urbanističkog projekta ključna je da bi se stvorile mogućnosti za gradnju hrama. Naime, , Mitropolija crnogorsko primroska je još 28. jula prošle godine predala vd glavnom gradskom arhitekti zahtjev za davanje saglanosti na idejno rješenje budućeg hrama. Glavni gradski arhitekta pozivajući se na važeći Detaljnim urbanistički plan „ Podkošljun“ predočio je Mitropoliji da je neophodno da se za crkveni kompleks mora izraditi urbanistički projekat, za šta je zaduženo tada bilo Ministarstvo održivog razvoja.

Kako saznajemo smjernicama je izmjenjen prvobitni izgled hrama, tako da se očekuje da izradom urbanističkog projekta, Mitropolija započne izradu idejnog rješenja budućeg hrama.

Hram bi trebao da bude izgrađen na mjestu sadašnje gradske kapele, koju Opština mora da poruši, odnosno izmjesti stotinjak metara dalje, na novo groblje.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Naslovna
Sve vijesti
Pretraga