• Vijesti
  • Društvo
  • Inicijativa TO Budva: Izmještanje starog mlina za masline kod lokaliteta Velja maslina

Inicijativa TO Budva: Izmještanje starog mlina za masline kod lokaliteta Velja maslina
Inicijativa TO Budva: Izmještanje starog mlina za masline kod lokaliteta Velja maslina

To je navedeno u dokumentu u koji je portal Jadran Budva imao uvid.

Naime, v.d. direktora TO Budve Nemanja Kuljača u inicijativi navodi da se radi o objektu u kojem je smješten stari kameni mlin za masline, a koji je urušen velikim odronom i klizištem.

„Sanacija klizišta i objekta je gotovo nemoguća na prvobitnoj lokaciji, a mlin predstavlja jedinstven primjer svog vremena, kulturno dobro koje je svojevrsna atrakcija i potencijal za razvoj ruralnog turizma u zaleđu Budve. U cilju razvoja ruralnog turizma i opšte valorizacije zaleđa u turističkom smislu, podnosimo ovu inicijativu za izdavanje dozvole za izgradnju novog objekta u tradicionalnom stilu na parceli koja je udaljena 90 metara od prvobitne lokacije mlina. Ukoliko odobrite izmještanje mlina, TO Budva će sufinansirati izgradnju novog objekta“, navodi Kuljača.

Podjećamo, Velja (velika, stara) maslina pripada porodici Ivanović, a 1994. godine je registrovana i zaštićena kao spomenik prirode. Stara je oko 2000 godina, koja se uz maslinu u Baru, smatra jednom od najstarijih na Jadranu. Njen obim u korijenovom vratu iznosi 12,5 metara, deblo ima prečnik od 4 metra, a stablo je visoko 10 metara. 

 

 


Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga