• Vijesti
  • Društvo
  • Inspekcije odlučne da kazne nepoštovanje “ Evropa sad”

Inspekcije odlučne da kazne nepoštovanje “ Evropa sad”
Inspekcije odlučne da kazne nepoštovanje “ Evropa sad”

U cilju kontrole zakonitosti ugovora o radu i uspješne realizacije Vladinog ekonomskog programa “Evropa sad”, održan je sastanak predstavnika Uprave prihoda i carina i Uprave za inspekcijske poslove, na kojem je naglašena potreba vršenja pojačanog inspekcijskog nadzora kod privrednih subjekata”, navode iz PR Službe Uprave za i spekcijske poslove.

Tržište rada prepoznaje nezakonitosti kroz formu protivzakonitog zapošljavanja, neregistrovanog zaposlenja, skrivene nezaposlenosti, nelegalnog zapošljavanja nerezidenata i drugo.

Na sastanku su v.d. direktorice Uprave prihoda i carina mr Milena Petričević i direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani, sa saradnicima, usaglasili niz koordiniranih aktivnosti  i budućih koraka koji će podstaći primjenu i sprovođenje prava i zaštite svih kategorija radnika.

Konstatovano je da je jedinstvena prijava za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika indikator za pojačanu kontrolu poštovanja svih zakonskih odredbi od strane privrednih subjekata.

Prilikom podnošenja JPR obrasca od strane privrednih subjekata i fizičkih lica kod UPC – Sektor za usluge i registraciju, na dnevnom nivou će se vršiti monitoring i analiza najčešće korišćenih ugovora sklopljenih između poslodavca i zaposlenog.

Neprijavljeni rad, kao skup neprijavljenih aktivnosti čiji rezultati nisu prikazani u zvaničnom, dokumentovanom bruto nacionalnom proizvodu, imaju za cilj izbjegavanje zakonske regulative, oporezivanje i rad u neformalnoj zoni ekonomije.

Budući model saradnje, usaglašen na sastanku, olakšaće koordinirani inspekcijski nadzor dvije Uprave i zasigurno obezbijediti zaštitu prava i dostojanstvo zaposlenih ali i onemogućiti dalji rast sive ekonomije u zoni neformalnog zapošljavanja.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga