• Vijesti
  • Društvo
  • ISTEKAO UGOVOR: Kanalizacioni mulj iz postrojenja ostaje na Vještici

ISTEKAO UGOVOR: Kanalizacioni mulj iz postrojenja ostaje na Vještici
ISTEKAO UGOVOR: Kanalizacioni mulj iz postrojenja ostaje na Vještici

Kanalizacioni mulj koji nastaje nakon prečišćavanja otpadne vode u Bečićima se od 2020. ne odlaže se pored postrojenja, već se odmah nakon obrade na presama i smještanja u abroll kontejnere odvozi sa postrojenje i izvozi za Albaniju.

Problem neprijatnih mirisa koji su se širili Bečićima i zbog kojih su turisti nerijetko napuštali ovo primorsko mjesto , umnogome je riješen nakon što je mulj transportovan u Albaniju. To tada se obično odlagao uz postrojenje, što će se sada raditi jer se ne odvozi sa Albaniju.

Podsjećamo, godišnje se za Albaniju odvozi između četiri do pet hiljada tona ili ti oko 6500 kubika. Ako se ima umu da i kanalizacioni mulj iz postrojenja za tretman otpadnih voda Tivat-Kotor se odvozi takođe za Albaniju od strane istog podgoričkog preduzeća troškovi ovih primorskih opština za transport mulja na godišnjem niovu iznosi oko pola miliona eura.

Inače, projekta izgradnje postrojenja u Bečićima je jedna od najvećih korupcionaških afera budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića koju još do kraja nije procesuiralo Specijalno državno tužilaštvo. Njemačka firma WTE je početkom januara 2020. napustila postrojenje te ga ostavila u katastrofalnom stanju Opštini Budva na upravljanje, a prethodno je od države Crne Gore naplatila garanciju od 29 miliona eura.

Administracija gradonačelnika Marka Carevića podnijela je nekoliko krivični prijava tužilaštvu Milivoja Katnića zbog sumnje da je riječ o kriminalnoj grupi koja je osim u opštinskim funkcionerima iz redova DPS-a imala logistiku i u tadašnjoj državnoj upravi. Njemci su u međuvremenu podnijeli tužbu arbitraži u Frankfurtu i ženevi i traže naplatu oko stotinu milion eura.

Advokatski tim Opštine traži od SDT-a podizanje optužnice , nekon što su objelodanili falsifikovanje dokumenta na koje se inostrana firma poziva.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga