• Vijesti
  • Društvo
  • Još jedan italijanski gradić nudi novac: Ukoliko se preselite dobićete 30.000 eura

Presicce ima brojne napuštene kuće

Još jedan italijanski gradić nudi novac: Ukoliko se preselite dobićete 30.000 eura

Još jedan italijanski grad najavio je da će plaćati ljudima koji se tamo presele, u pokušaju da poveća broj stanovnika koji je sve manji.Još jedan italijanski gradić nudi novac: Ukoliko se preselite dobićete 30.000 eura

Grad Presicce, u regiji Puglia u Italiji, mami nove stanovnike obećanjem novčane naknade do 30.000 eura – iako, kao i uvijek, postoje obaveze. Oni koji prihvate ponudu moraju tim novcem kupiti praznu nekretninu i renovirati je.

Kao i drugi gradovi i sela širom Italije, Presicce ima brojne napuštene kuće u različitim stanjima zapuštenosti. Grad ih prodaje za približno 25.000 eura.

„Postoji mnogo praznih kuća u historijskom centru izgrađenih prije 1991. godine koje bismo željeli ponovo vidjeti s novim stanovnicima“, rekao je lokalni vijećnik Alfredo Palese za CNN , a prenosi klix.ba.

„Ponudićemo do 30.000 eura ljudima koji žele da se ovdje dosele i kupe jedan od ovih napuštenih stanova. Ukupna sredstva biće podijeljena na dva dijela: dijelom će ići u kupovinu stare kuće, a dijelom u njeno preuređenje, ako bude potrebno“, pojasnio je.

Plan je da se projekat pokrene u narednih nekoliko sedmica na gradskoj web stranici .

Presicce se nalazi u južnom dijelu regije Puglia, koja je posljednja u dugom nizu ruralnih italijanskih zajednica koje nastoje privući nove stanovnike novčanim stimulansima, nakon priliva mladih ljudi koji se sele da nađu posao.

Pravila se razlikuju od grada do grada, ali obično se potencijalni kandidati moraju obavezati da će platiti renoviranje doma i završetak radova u određenom vremenskom roku – često tri godine – i da ga koriste kao svoje primarno prebivalište.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga