• Vijesti
  • Društvo
  • Katolička crkva Svetog Antuna Padovanskog na Mogrenu, nakon sedam decenija biće ponovo izgrađena?

Katolička crkva Svetog Antuna Padovanskog na Mogrenu, nakon sedam decenija biće ponovo izgrađena?
Katolička crkva Svetog Antuna Padovanskog na Mogrenu, nakon sedam decenija biće ponovo izgrađena?

Turistička organizacija Budve u svome programu rada za ovu godinu predvidjela je da će se priključiti  projektu obnove crkve za šta će izdvojiti 15 hiljada eura .

„Projekat realizuje Opština Budva u saradnji sa Hotelskom grupom „Budvanska rivijera“ i predstavnicima katoličke crkve u Budvi, a podrazumijeva izradu konzervatorskog i idejnog projekta, neophodnih za ponovnu izgradnju crkve“, piše u Programu Turističke organizacije u koji je Jadran Budva imao uvid.

 Iz Turističke organizacije su saopštili da imajući u vidu da je pješačka staza na potezu od tvrđave Mogren do plaže Mogren stavljena u funkciju, ponovnom izgradnjom ove crkve dobiće se jedinstvena turistička atrakcija koja će podrazumijevati uživanje u prirodnim ljepotama Budvanske rivijere i upoznavanje sa kulturom i istorijom Budve.

  “ Pored toga dobija se nova turistička tura- kulturno istorijska staza od Staroga grada sve do tvrđave Mogren“, navodi se u programu rada.

 Podsjećamo crkva Svetog Antuna izgrađena je 1571. godine. Vremenom je crkva propadala, da bi je na kraju veliko nevrijeme 1899. godine gotovo potpuno uništilo. Sljedeće godine su građani Budve odlučili da izgrade novu i veću crkvu i počeli su sa sakupljanjem dobrovoljnih priloga u čemu su podjednako učestvovali i katolici i pravoslavni i 1. maja 1905. godine don Ćiril Rosić je blagoslovio kamen temeljac uz veliko veselje građana obje vjeroispovijesti, propraćeno gradskom muzikom. Siromašniji građani koji nijesu mogli da pomognu izgradnju crkve novcem, pomogli su dobrovoljnim radom. Decenijama prije i poslije posvećenja crkve na dan 13. juna su se održavale svečanosti u čast Svetog Antuna, u kojem su mnogi stanovnici vidjeli zaštitnika svog grada. Ova tradicija trajala je do 1952. godine kada je crkva Sv. Antona porušena.

  Originalni planovi za izgradnju crkve su sačuvani, postoje i brojne fotografije, tako da ne bi postojao problem da se crkva obnovi u izgledu kakvom je bila, nakon posljednje rekonstrukcije početkom XX vijeka. Zemljište na kom se crkva nekada nalazila pripada katastarskoj parceli broj 2652 KO Budva i u vlasništvu je HG “Budvanska rivijera”.

Još prije tri godine tadašnji menadžer Opštine Budva, sadašnji poslanik DF Milo Božović inicirao je sastanak sa predstavnicima katoličke crkve i HG „Budvanska rivijera“ kako bi crkva bila obnovljena a izgradnju bi finansirala Opština Budva.

Crkva Svetog Antuna sa sobom je nosila i simboliku za cijelu Budvu, jer su je davno vjernici i jedne i druge vjeroispovijesti pohodili 13. juna na Dan Svetoga Antuna. Procesije, kada su građani Budve brodićima odlazili na plažu Mogren II, označavale su ujedno i početak kupališne sezone u Budvi.

O ovoj katoličkoj crkvi ostao je pomen u priči o svetkovini starih Budvana koji detaljno opisuje mr Lucija Đurašković: “Na dan Sv. Antuna Padovanskog, 13. juna svake godine je iz crkve Sv. Ivana Krstitelja kretala svečana procesija sa ikonom Sv. Antuna Padovanskog, bogato ukrašenom zavjetnim zlatom. Ikona je iznošena iz mogrenske crkve Sv. Antuna devet dana prije proslave, da bi svih tih dana u crkvi Sv. Ivana održavana misa. Poznato je da je ikona, tom prilikom obično iznošena barkom morskim putem, a na sam dan svetkovine (13. juna) vraćana u crkvu Sv. Antuna kopnenim putem. Toga dana se poslije svečane mise na plaži Mogren slavilo do zalaska sunca. Kod starih Budvana je ostao običaj da se ovog dana počinju kupati u moru“.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga