• Vijesti
  • Društvo
  • Luka Kotor ostvarila 109 hiljada eura donacije od projekta DANOVA

Projekat Inovativne usluge transporta za putnike potpuno i djelimično oštećenog vida u Dunavskoj regiji DANOVA

Luka Kotor ostvarila 109 hiljada eura donacije od projekta DANOVA

Jedna od 30 osoba u Evropi živi sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida, a više od pola miliona putnika godišnje posjeti Kotor. To ukazuje koliko je važno što smo adaptirali našu instituciju osobama djelimično ili potpuno oštećenog vida kazala je Maja Danilović, član projektnog tima Luke Kotor, predstavljajući završne rezultate projekta Inovativne usluge transporta za putnike potpuno i djelimično oštećenog vida u Dunavskoj regiji DANOVA. Danilović je istakla da je kroz realizaciju projekta instalirano 410 metara taktilnh staza vodilja za slabovida lica, 70 metara upozoravajućih polja, te dva orijentaciona plana na Brajevom pismu i 15 oznaka na Brajevom pismom za toalete, kancelarije i punktove pasoške i carisnke kontrole, što omogućava samostalnost u funkcionisanju i putovanju osoba sa djelimično ili potpuno oštećenim vidom.Luka Kotor ostvarila 109 hiljada eura donacije od projekta DANOVA

Prema njenim riječima terminalna zgrada Luke Kotor se slabo koristi, pa su se odlučili da kroz projekat naprave taktilne staze sve do autobuskog stajališta naspram glavnog ulaska u Stari grad Kotor.

Menadžer projekta Danilo Cvijović, iskakao je značaj konzorcijuma od 14 partnera koje je okupio DANOVA projekat na čelu sa Aerodromom Dubrovnik, te naglasio da je projekat važan za cijelu Crnu Goru, potencirajući benefite koje će crnogorskom društvu dugoročno donijeti postignuti. Cvijović je naglasio da je kroz projekat Luka Kotor ostvarila 109 hiljada eura donacije od čega je vrijednosti instalirane opreme i sredstava 43 640 eura.

Osim Luke Kotor, kao partner na dvogodišnjem projektu, učestvovali su i Aerodromi Crne Gore, koji su takođe, svoje kapacitete i terminale osposobili za osobe potpuno i djelimično oštećenog vida.
„Kroz projekat Danova ugradili smo taktilne staze na aerodromima u Podgorici i Tivtu, zatim, oznake na Brajevom pismu, orijentacione planove takođe prilagođene osobama sa sa djelimično ili potpuno oštećenim vidom, a u holu podgoričkog aerodroma smo uradili veliki video zid na kojem će osobe djelimično oštećenog vida moći da se adekvatnije informišu o redovima letjenja. Takođe, jedna od aktivnosti na ovom projektu podrazumijevala je i obuku za zaposlene koji pružaju asistenciju putnicima sa djelimičnim ili potpunim oštećenjem vida“, kazala je Jelena Krklješ, članica projektnog tima ACG.

Projekat je doprinio promjeni svijesti i smanjenju stereoptipa koje ljudi imaju prema osobama djelimično ili potpunog oštećenja vida

Anđela Dragović iz Saveza slijepih je istakla značaj DANOVA projekta za osobe djelimično ili potpuno oštećenog vida, te posebno pohvalila članove projektnog tima ACG i LK, kao primjer konsultovanja ciljnih grupa u procesima kreiranja i implementacije projekta.

„To je veoma značajno, ali i rijetko. Vrlo je važno je da konsultujete ciljne grupe da biste unaprijedili njihove uslove života i funkcionisanja, što su partneri iz Crne Gore na ovom projektu u potpunosti ispoštovali.

Projekat je donio takav rezultat da konačno svi putnici na ACG ili LK djelimično ili potpunog oštećenja vida mogu da budu potpuno samostalni u svom puovanju, bez asistencije ili neprijatnosti“, zaključila je Dragović.
Pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Vladimir Stjepčević istakao je da su podaci o tome šta je sve kroz projekat Danova urađeno, impresivni.
„Ovakve aktivnosti povećavaju imidž Luke Kotor, ali i cijele Crne Gore kao turističke destinacije. To je izuzetno važno za našu državu i pružaćemo bezrezervnu podršku Luci Kotor da i dalje nastavi ovakav rad i da bude uzor drugim institucijama da realizuju slične aktivnosti“, zaključio je Stjepčević.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga