Nagrada Slobodanu Bobu Mitroviću
Nagrada Slobodanu Bobu Mitroviću

Na Univerzitetu Crne Gore, u prostorijama Rektorata, 20. decembra, dodijeljene su nagrade Božidar Milić za 2021. godinu.

Na otvaranju svečane ceremonije, koja je realizovana neposredno i onlajn, govorili su  predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade, prof. dr Svetislav G. Popović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, te predsjednici Žirija za Nagradu po kategorijama: prof. Goran Vojvodić sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mr.sc. Ljiljana Miletić Abramović  i prof. mr Boris Koružnjak sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U uvodnom dijelu, prof. dr Svetislav G. Popović, govoreći o bogatoj karijeri prof. dr  Božidara Milića istakao je  da je “prof. Milić je jedan od najznačajnijih crnogorskih arhitekata i urbanista druge polovine XX vijeka. Kao redovni profesor na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici Univerziteta Crne Gore, ostavio je podjednako snažan trag u svim oblastima u kojima je moguće sagledati njegov cjelokupni opus: u arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, zaštiti graditeljskog nasleđa i nadasve  u domenu pedagoškog rada. Voljeni profesor, uvažavani profesionalac i kolega, ostaće zapamćen kao čovjek dosljedan struci i putu trasiranom još od studentskih dana, koji je beskompromisno uvjek vodio samo do najkvalitetnijih rješenja i u cilju unaprijeđenja crnogorske arhitekture i urbanizama”.

Nagrade i priznanja za 2021. godinu dodijeljene su u sve tri kategorije: Realizovano djelo, Kritičko-teorijski tekst i Studentski rad.

Nagrada u kategoriji REALIZOVANO DJELO pripala je arhitekti Ivanu MiloševićuAIM Studio d.o.o., za projekat Rekonstrukcija obalne zone u Sutomoru”Iznoseći obrazloženje žirija, prof. Vojvodić, između ostalog, naveo je da jecrnogorski arhitektonski studio AIM  jednostavnim projektantsko dizajnerskim postupcima obuhvatio različite prostorno kulturološke nivoe, gdje primarna uloga šetališta, rive, “lungo mare“ postaje novi / stari prostor javne scene koji u tradiciji mediteranskog načina života dobija karakter i ugođaj primjeren lokaciji, proporcijama mjesta, a ambijentalni doživljaj tvori simbioza dizajnerskih i prirodnih elemenata. Time su autori posebno doprinijeli očuvanju mediteranske graditeljske kulture, stvarajući kontinuitet koji idejno slijedi vrijednosti postojećeg građenog habitusa istovjetnog u čovjekomjernosti i u dijalogu sa okruženjem”.

Nagrada u kategoriji  KRITIČKO – TEORIJSKI TEKST pripala je arhitekti Slobodanu Bobu Mitroviću za knjigu   “Arhitekta Josip Slade Šilović, Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900”.

U obrazloženju Žirija istaknuto je da je u “nagrađenom djelu na vrlo jasan, a opet naučni pristup, prikazan opus arhitekte koji je ostavio neizbrisiv trag na polju arhitekture i urbanizma u Crnoj Gori”. Miletić Abramović je navela   da „Nagrada Božidar Milić u kategoriji Kritičko-teorijski tekst predstavlja svojevrstan podsticaj mnogim istraživačima u teorijsko-kritičkom radu, i omogućava da se kroz kontinualno i sinergijsko delovanje brojnih i različitih pogleda i doprinosa dogode promjene i u samoj praksi, ali i u širem društvenom položaju arhitektonske i urbanističke struke. Pisana riječ nije sama sebi svrhom, ne ostaje u apstraktnoj sferi, već ona uvijek ima značajan uticaj u artikulaciji komunikacije arhitekturom i arhitektonskom kulturom u datoj kulturnoj i društvenoj stvarnosti, naročito dugoročno“.

tumber_1.jpg

U ovoj kategoriji dodijeljeno je i posebno priznanje  MSc Sanji Savić za knjigu “Urbanistički razvoj Podgorice diskontinuitet veze grada sa rijekama”.

Nagradu u kategoriji STUDENTSKI RAD dobili su Mirko Popović i MSc Žaklina Nježić za projekat “Trg Golootočkih žrtava u Podgorici”. Interpretirajući obrazloženje Žirija, prof. Koružnjak je, između ostalog, naveo: “ Projekt studenata Žakline Nježić i Mirka Popovića jedno je osvježenje i veselje u svim segmentima arhitektonske discipline. Posebno treba istaknuti sveobuhvatni analitički pristup, programsku kompleksnost postojećih i predloženih novih urbanih i arhitektonskih sklopova, te jednostavnost i suzdržanost u oblikovanju prostorne cjeline Trga Golootočkih žrtava. Ne primjenjujući popularne trendove sveprisutne arhitektonske scenografije, formiranje nekih novih foruma ili agora na pozicijama koje to i nisu, autori nude odmjereno, iskreno i dugoročno rješenje u odnosu na postojeće strukture, prilagodljivo različitim scenarijima budućeg života i razvoja tog dijela Podgorice.

Uručena su i posebna priznanja za tri studentska rada sledećim autorima: Divna STANOVIĆ, Anđela Dragišić, Aleksandra Čobeljić  za projekat „Nexus“; Sara  Stojkanović  za projekat“ Dječije pozorište : generativni dizajn” i Ksenija  Rakočević, Sara  Perović,  Nađa  Milaš  za projekat   “Travel  Line”.

Nagrade su uručili ćerka Božidara Milića Vesna Lainović i prof. dr Svetislav G. Popović.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta UCG, prof. dr Svetlana Perović, otvorila je izložbu radova koji su konkurisali za Nagradu Božidar Milić. U svom obraćanju navela je da je važno istaći da je prof. Milić, “intuitivno, spretno, vizionarski, kontinuirano artikulisao energiju ka komponovanju vrijednih ambijentalnih ostvarenja, materijalne prakse, za buduće generacije, istovremeno djelujuci u kompleksnom vremenskom i prostornom kontekstu. U vremenu koji je pratio proces kulturne emancipacije, ali i paradoksalnih pojava i konfrontacija. Nažalost, do danas se nijesmo otrgli od opterećujućih pitanja poput kulturne emancipacije i tranzicije u crnogorskom kontekstu”. Perović je iskoristila  priliku i da ukaže na “radikalni trenutak, Virus Covid 19 , paradoksalno velikih dometa, koji već skoro dvije godine transformiše našu fizičku i ukupnu realnost promovišući, pritom, javne prostore kao mjesta socijalne distanciranosti nasuprot socijalnoj interakciji. I u toj mjeri dajući prednost alternativnim intervencijama poput taktičkog urbanizma, afirmišući rezilijentnost kao koncept prostorne paradigme, iznad bilo kakvog autorstva. Istovremeno čini se da se nikada nije tako iskristalisala transformativna snaga arhitektonske i urbanističke intervencije, kao što je to u aktuelnom trenutku”. Konstatacijom da se nada  da ćemo imati dovoljno snage da iskoristimo zajednički momenat za preispitivanje i recikliranje tradicionalnih projektantskih koncepata i postojeće prostorne paradigme, dekanka je, uz čestitke nagrađenim autorima i ostalim učesnicima, otvrila izložbu.

tumber_2.jpg

Dodijeljene  su zahvalnice brojnim partnerima i poštovaocima Nagrade Božidar Milić, među kojima su:  Univerzitetu Crne Gore (UCG), koja je uručena rektoru UCG prof. dr Vladimiru Božoviću,  Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koju je primio glavni državni arhitekta Mirko Žižić, te  Arhitektonskom fakultetu UCG, Mašinskom fakultetu UCG, Opštini Bar, Radio Televiziji Crne Gore, portalu Dan, kompaniji Čelebić, Knauf, INTERSERVICE CO, MSDuo, Europolis Plus, Dr Marti Vukotić Lazar i dr.

Prema Pravilniku o dodjeli Nagrade Božidar Milić, cilj dodjele Nagrade je da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva, urbanizma, prostornog planiranja, zaštite graditeljskog nasljeđa, kao i unapređenja nastave iz oblasti arhitekture i građevinarstva, gde se samim tim ustanovljavaju kriterijumi za njeno vrijednovanje u Crnoj Gori i na međunarodnom nivo.

Izložba će biti dostupna za sve zainteresovane posjetioce narednih sedam dana.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga