• Vijesti
  • Društvo
  • Nekoliko praktičnih savjeta – pripremite automobil za zimu!

Nekoliko praktičnih savjeta – pripremite automobil za zimu!

Priprema automobila za zimsku vožnju trebalo bi da bude prirodan dio svakodnevnog života svih vozača. To smanjuje rizik od saobraćajne nesreće i raznih problema na putu. Pripremite automobil za zimu!Nekoliko praktičnih savjeta – pripremite automobil za zimu!

Zato ne dajte da vas zavaraju gotovo ljetnje temperature u oktobru i proljeće u novembru. Uskoro nam stiže promjena vremenskih uslova, pa zaleđeni kolovozi, niske temperature i snježne oluje tokom zime mogu biti veliki izazov za vozače i njihova vozila.

Zato treba unaprijed pripremiti svoj automobil za najhladniju sezonu i obezbijediti da sve radi kako treba. Iako sasvim sigurno vozači znaju kako se nositi sa svojim vozilom pri niskim temperaturama, nije naodmet još jednom ponoviti gradivo.

Stoga, evo i nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da preživite zimu i izbjegnete probleme na putu.

Napominjemo, uz ove savjete postoji još mnogo drugih korisnih smjernica – ali važno je da počnete i da provjerite stanje vašeg automobila odozgo i odozdo.

Evo kako da pripremite automobil za zimu:

Koristite zimske gume

Vozači tokom zime moraju promijeniti svoj stil vožnje za 180 stepeni. Čak i usred bijela dana, snijeg, bljuzgavica i led mogu predstavljati izazov, posebno ako se koriste gume s niskim prianjanjem, piše portal 24sedam.

Za zimske uslove najbolje je korisititi zimske ili barem gume za sve sezone.

Gume su jedino što povezuje vaš automobil sa tlom. Loše prianjanje na klizavim putevima može biti glavni uzrok nepredvidivog upravljanja automobilom, kaže Matas Bazelis iz kompanije carVertical.

Pažljiva vožnja i odabir pravih zimskih guma smanjiće rizik od klizanja i proklzavanja. Međutim, nemaju sve zimske gume iste mogućnosti na istom terenu.

Prilikom odabira kompleta zimskih guma obratite pažnju na oznake kojima proizvođači navode ocjenu prianjanja na mokrim kolovozima (od A do E). Takođe, tražite oznaku snježne pahuljice – ona pokazuje da je guma prošla poseban test kočenja na putu prekrivenom snijegom.

Ako želite još robustnije zimske gume, odobrene za ekstremno hladne uslove, potražite simbol planine s tri vrha i sa snježnom pahuljicom.

Zaštitite karoseriju od korozije

Proizvođači automobila uvijek traže načine za poboljšanje efikasnosti motora, udobnosti vožnje i sigurnosti putnika. Međutim, ne ulažu svi u dobru zaštitu od korozije, što može postati ozbiljan problem nakon samo nekoliko zima.

Kako biste izbgli pojavu rđe na svom automobilu, zaštite ga antokorozitivnom zaštitom. Vlasnici vozila koji žele da zaštite svoje automobile od rđe mogu poduzeti relativno jednostavne zaštitne mjere.

Na primjer, pranje automobila najmanje jednom ili dva puta mjesečno pomoći će da uklonite so, ali ne možete biti 100 odsto sigurni da karoserija neće korodirati nakon godinu ili dve. Korozija ne napada samo karoseriju vašeg automobila, već i druge mehaničke komponente.

Najefikasniji način zaštite vozila od korozije jeste upotreba sredstava za zaštitu od rđe koja se mogu nanijeti na šasiju vašeg vozila. Samo jedan sloj zaštite od rđe može dramatično produžiti životni vijek automobila.

Pregledajte metlice brisača

Zimska sezona je nepredvidiva jer ozbiljna oluja može smanjiti vidljivost i dovesti vaš život u opasnost. Zato brisači vašeg automobila moraju biti u stanju da uklone snijeg.

Zavisno od proizvođača, umjerena upotreba brisača može ih istrošiti u roku od godine dana. Nakon toga brisači više ne mogu uklanjati prljavštinu i vodu s istom efikasnošću.

Osim toga, istrošeni brisači mogu izgrebati vjetrobransko staklo. Provjerite mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla i promijenite tečnost za odgovarajuću sezonu.

Tečnosti za pranje vjetrobranskog stakla podijeljene su u dvije kategorije: ljetnje i zimske.  Iako izgledaju jednako, ljetnje i zimske tečnosti za pranje imaju različite formulacije koje im pomažu da postignu maksimalnu eikasnost pod pravim uslovima.

Na primjer, ljetnja tečnost efikasno uklanja insekte, dok zimska tečnost odlično uklanja so i debeli sloj prljavštine.

Zamijenite ljetnje sredstvo za pranje stakla zimskim

Što je još važnije, kako temperature padaju, ljetnja tečnost počinje da se smrzava i začepljuje cijeli sistem za pranje vjetrobranskog stakla, uključujući mlaznice.

Da biste izbjegli ove nepotrebne probleme, ispraznite tečnost za pranje vjetrobranskog stakla prije zime i zamijenite je prikladnom zimskom tečnošću koja sadrži aktivne sastojke poput glicerina.

Provjerite stanje akumulatora

Prosječni vijek trajanja automobilskog akumulatora je tri do četiri godine. Naravno, životni vijek akumulatora zavisi od nekoliko faktora, ali većina vozača svoj akumulator obično mijenja samo u hitnim slučajevima.

Kako vas ne bi iznenadio nepravilno ispražnjen akumulator, provjerite njegovo stanje prije početka zime. Većina akumulatora ima indikator koji svjetlom pokazuje njegov status.

Upalite vozilo i pogledajte svjetlo indikatora. Kada je napon vašeg akumulatora nizak, svjetlo postaje crveno, a kad je u dobrom stanju, postaje zeleno. Ako je akumulator prazan i više se ne može koristiti, svjetlo će biti crno.

Koristite gumene ili plastične podne prostirke

Iako podne prostirke od tkanine čine unutrašnjost vozila ugodnijom, imaju dosta nedostataka. Pogotovo zimi, kada se tepisi na podu jednostavno pretvore u peškire koji upijaju vlagu, a zatim isparavaju na prozore i zamrzavaju ih iznutra.

Ovoj neprijatnosti možete vrlo brzo stati na kraj. Jednostavno zamijenite prostirke od tkanine gumenim ili plastičnim. Osim toga, gumene ili plastične prostirke traju duže, ne ostavljaju mrlje, pomoći će vam u borbi protiv rđe i zaštititi podove vašeg vozila.

Zaboravite strugalicu za led

U rano zimsko jutro ljudi žure da krenu – bez pravilnog uklanjanja snijega i leda s prozora. Nažalost, takvo nepromišljeno ponašanje predstavlja opasnost za njih i ostale vozače.

– Saobraćajne nesreće zbog samo djelimično uklonjenog leda i snijega na vjetrobranskom staklu i drugim prozorima prilično su česte. Svako oštećenje naštetiće vašem automobilu i njegovoj vrijednosti, a da ne spominjemo zdravstvene rizike – kaže Bazelis.

Ako je vaš automobil zimi napolju, velika je vjerovatnoća da uklanjate led i snijeg s prozora pomoću strugalice. To nije najefikasniji način.

Postoji širok izbor odleđivača i tečnosti za odmrzavanje koji pomažu u otapanju leda i snijega u najkraćem mogućem roku. Zavisno od proizvođača, umjerena upotreba brisača može ih istrošiti u roku od godinu dana

Priprema automobila za zimu trebala bi da bude prirodan dio svakodnevnog života svakog vozača. To smanjuje rizik od nesreće i raznih problema na putu.

Dobro održavani automobili imaju veću prodajnu vrijednost, što će koristiti vlasnicima kada odluče da prodaju svoje vozilo, piše 24sedam.

Pripremite automobil za zimu na odgovarajući način i nećete imati problema!Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga