• Vijesti
  • Društvo
  • Nikoljdan – slava manastira Praskvica, bogoslužio Mitropolit Joanikije

Nikoljdan – slava manastira Praskvica, bogoslužio Mitropolit Joanikije
Nikoljdan – slava manastira Praskvica, bogoslužio Mitropolit Joanikije

Načalstvovao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije,a sasluživalo mu je sveštensto Mitropolije crnogorsko-primorske.
U liturgijskoj besjedi Vladika je kazao da, gledajući na lik Svetog Nikolaja osjećamo njegovo blagodatno prisustvo među nama.
“Gospod ga je udostojio, zbog njegovih vrlina, zbog njegovoga revnosnoga služenja Crkvi, velikih darova i u vrijeme njegovoga zemaljskog života, ali i velikog dara i poslije odlaska njegovoga iz ovoga života. On je, zapravo, kao što je to i Gospod tako rekao i ustrojio i otkrio, samo uz ovoga života prešao u novi život. Njaga je Gospod udostojio da stoji pred Njagovim Svetim Prestolom i da nas zastupa pred Bogom”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.
Dodao je da mu je dao i blagodat da silazi sa neba među nas i da nas hrabri, štiti, iscjeljuje, rukovodi u ime Božje.
“Zapravo, Gospod Isus Hristos preko svoga vjernoga služitelja Svetoga Nikolaja rukovodi vjerne. Sveti Nikolaj nas privodi Gospodu, uči nas pravoj vjeri. Uči nas tajnama duhovnog života. Lijepo je da proslavljamo Svetoga Nikolaja kao velikoga čudotvorca, ali treba da znamo da on to nikada ne bi bio da nije bio čovjek ispunjen blagodaću Svetoga Duha. A ispunio se blagodaću Svetoga Duha zbog njegove vjere, zbog usrdne molitve, zbog velikog smirenja”, kazao je Vladika.
Vladika Joanikije je naglasio da je Sveti Nikolaj bio čovjek djelatne vjere.
“On je pokazivao i u vrijeme svoga zemaljskog života vjeru na djelu. Tamo gdje treba utješiti tužnoga – utješio ga je, gdje treba pomoći siromaha – pomogao ga je, gdje treba izvući brodolomnika ovoga života, kao što mnogi ljudi panu u očajanje, u depresiju, u beznađe, on je i takve izvlačio iz tih potopa i bezdana. Iz tog mraka izvodio ih je na svjetlost dana. Izvodio ih je Hristu koji je svjetlost našega života”, rekao je on.
Vladika je poručio daje potrebno djecu od malih nogu dovoditi u hram.
“Da upijusvojim angelovitim dušama tu ljepotu, da je smjeste u svoje srce pa će se, kako odrastaju, sve više i više ispunjavati  vrlinama, snagom, zdravljem i krepošću. Pa će onda biti na radost svojim roditeljima”, rekao je Vladika.
Vladika je rekao da danas gledamo mnoge brige roditelja od njihove djece kad odrastu.
“Opašu se snagom, pa vrlo često neće da ih slušaju, neće ni da ih vide. Neka se sjete, najčešće se o tome radi, da im nisu dali kao djeci, u vrijeme kad su mogli da ih vaspitaju, ono što je glavno: nisu ih naučili vjeri, nisu ih naučili strahu Božjem, nisu ih naučili poštovanju, nisu im poklonili dovoljno pažnjei ljubavi”, rekao je Vladika Joanikije.
Vladika je podsjetio da Sveti Nikolaj potiče iz veoma pobožne porodice.
“Imali su samo njega jednoga jedinca. Ali vidite kolikoga blaga i kolike radosti su se udostojili njegovi roditelji preko takvog sina”, kazao je on.
Vladika je na kraju čstitao slavu svim današnjim svečarima.
“Neka je na radost i onima koji slave i onima koji idu na slavu, tako da svi slavimo. A ovaj nas praznik polako uvodi u tajnu još većeg praznika – Rođenja Hrsitovog. Približava se Božić kad dođe Sveti Nikola – eto vrlo brzo i Božića. Spremamo svoje duše i svoja srca za veliki praznik Rođenja Hristovoga i tako napredujemo učestvujući u svetim bogosluženjima, ushodeći tim uskim i tijesnim putem, posteći, moleći se, čineći dobra djela, mireći se jedni sa drugima. Ushodimo iz slave u slavu i tako se udostojavamo da nas Bog obraduje na velike praznike”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Povodom hramovne slave manastira Praskvica blagosiljan je slavski kolač.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga