• Vijesti
  • Društvo
  • O pomorskom pravu Kotora i Dubrovnika u Herceg Novom i Ulcinju

O pomorskom pravu Kotora i Dubrovnika u Herceg Novom i Ulcinju
O pomorskom pravu Kotora i Dubrovnika u Herceg Novom i Ulcinju

U okviru 53. Praznika mimoze, promocija monografije dr Blagojević će se održati u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, 26. februara 2022. godine, s početkom u 19 časova. O knjizi će govoriti autorka i Danijela Đonović (moderatorka). Promocija se održava u saradnji sa JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

U utorak, 1. marta, s početkom u 18 časova, u JU Centar za kulturu Ulcinj, organizovaće se promocija ove knjige u najjužnijem gradu Crne Gore. Učesnice tog događaja biće autorka i Katina Jovanović (moderatorka).
Knjiga_Pomorsko_pravo.jpg

Podsjećamo, monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju dr Mirjane Blagojević, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić, mentor.

Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjigi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla. Knjiga je dio biblioteke-edicije „Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Kako je već istaknuto, drugi izdavač je nevladino udruženje iz Petrovca na Moru – Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, koje, kako mu i naziv kaže („bauo“ je primorski romanizovani termin za škrinju, sanduk, kofer) – ukazuje na gotovo zaboravljenu materijalnu kulturu koja je imala više značenja i namjena, zavisno od istorijskog konteksta i trenutka, te svojim izdanjima afirmiše kulturnu baštinu Primorja. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva „Bauo“.

Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor. Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga