• Vijesti
  • Društvo
  • Uskoro otvaranje nove laboratorije za uzgoj školjki u Institutu za biologiju mora

Uskoro otvaranje nove laboratorije za uzgoj školjki u Institutu za biologiju mora
Uskoro otvaranje nove laboratorije za uzgoj školjki u Institutu za biologiju mora

Sastanku je, pored svih projektnih partnera, prisustvovao i finansijski službenik Zajedničkog Sekretarijata IPA Interreg programa  gdin Antonio Agrossi, koji je svojom  posjetom i provjerom „na licu mjesta“ utvrdio nivo napretka koji je Institut za biologiju mora dostigao u realizaciji Food4health projekta.

Najznačajniji dio posjete, održane 24. februara, odnosio se na obilazak nove, moderne, multifunkcionalne laboratorije koja će predstavljati prvo mrijestilište školjki kamenice (Ostrea edulis) u Crnoj Gori. Nadogradnja dijela zgrade Instituta za biologiju mora uspješno je završena tokom prošle godine i to u ukupnoj površini od oko 260 m2. Trenutno je projekat u fazi nabavke opreme koja je neophodna za obezbjeđivanje specifičnih uslova koji su neophodni za uzgoj morskih organizama u „in vitro“ uslovima.

Rukovodilac projekta u Institutu za biologiju mora, dr Milica Mandić prezentovala je učesnicima projektne aktivnosti, nakon čega su učesnici obišli izgrađene laboratorije Instituta u kojima se do kraja godine planira započeti prvi laboratorijski uzgoj školjki u Crnoj Gori.

Sastanku su, pored gdina Agorsija,  prisustvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije Jovan Jovović, programski koordinator za program IT-AL-ME i Dunja Nelević, nacionalna kontakt osoba INTERREG IPA programa Italija-Albanija-Crna Gora, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, gđa Amra Terzić i gdin Nebojša Veličković, zatim predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, Centra za transfer poljoprivredne tehnologije u Korči (Albanija), Centra za transfer poljoprivredne tehnologije u Vlori (Albanija), Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije – Istituto Agronomico Mediterraneo di Bari (Italija), i Regiona Pulja (Italija).

Gdin Agrossi je, u ime Zajedničkog Sekretarijata IPA programa, izrazio izuzetno zadovoljstvo rezultatima koje je Institut za biologiju mora postigao realizacijom sredstava iz EU fondova, a posebno rezultatima koji su postignuti uprkos pandemiji izazvanoj korona virusom.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga