• Vijesti
  • Društvo
  • Paštrovići se spremaju na protest zbog betoniranja Skočiđevojke

Paštrovići se spremaju na protest zbog betoniranja Skočiđevojke
Paštrovići se spremaju na protest zbog betoniranja Skočiđevojke

To se moglo juče pročitati na društvenim mrežama gdje su brojni mještani Paštrovića bili revoltirani objavom idejnog rješenja kompleksa od 80 hiljada kvadrata bruto građevinske površine, što je u proporciji veličine dva Stara grada u Budvi.

„Reževići, nemojte ovo dozvoliti na Skočiđevojci. Ovo je zločin nad prirodom i ambijentom, kao u Miločeru, možda još i gore.

Ponižavanje istorije Paštrovića, opet i opet. Dosta više. U Hrvatskoj ovoga nema, oni čuvaju svoju prirodu i ambijent, zato im i dolaze bogataši sa jahtama. Ako opet udari neka kriza tokom višegodišnje gradnje, ostaće nedovršeno, kao hotel AS, a onda zbogom turizmu i održivom razvoju u ovom kraju“, poručuju mještani, koji traže da se organizuje protest.

kako naglašavaju “ ovo je dokaz potpune nebrige, nerazumijevanja i nepoznavanja istorije Paštrovića od strane glavnog državnog arhitekte i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma“.

  “ Na osnovu prostornih i urbanističkih planova koji su donošeni tokom perioda najdublje korupcije u istoriji Crne Gore (a pogotovo u segmentu urbanizma), glavni državni arhitekta daje saglasnost na idejno rješenje za objekat sa preko 14 spratova!! I to gdje?! Ne na Luštici ili nekoj drugoj nenaseljenoj primorskoj regiji, nego u sred Paštrovića, u Reževiće, nepoštujući ni lokalni način života niti potrebe i strijemljenja lokalnog stanovništva. Kiparska kompanija bez “imena i prezimena” evidentno ima za cilj  getoizaciju lokalnog stanovništva i potpuno gaženje naše vizije razvoja turizma sa kojim i od kojeg živimo decenijama. Vjerujem da će naići na otpor kakav zaslužuju jer mi rezervna sela nemamo!“, poručuju mještani.

  Glavni državni arhitekta Mirko Žižić dao je saglasnost kiparskoj of-šor kompaniji “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na idejno arhitektonsko rješenje projekta za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvjezdica na lokaciji Skočiđevojka kod Reževića u opštini Budvi.

Kako je navedeno u obrazloženju, projektom je predviđena gradnja centralnog objekta hotela koji bi imao sedam nivoa suterena, prizemlje i sedam spratova, kao i vila spratnosti prizemlje i jedan sprat. Ukupna bruto razvijenost podzemnih i nadzemnih etaža je 80 hiljada kvadrata.

Kiparska firma, kupila je 2020. zemlju čiji je vlasnik do tada bila kontroverzna austrijska Meinl banka .

Vojna baza na Skočiđevojci je prodata 2005. za 2,3 miliona eura, u vrijeme kada je Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom, a na njenom čelu bio  Svetozar Marović.

Vojni kompleks koji obuhvata 66.242 kvadrata zemljišta, na kome je bilo pet manjih objekat ukupne površine od 919 kvadrata, prodalo je tadašnje Ministarstvo odbrane sa Fondom za reformu sistema odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Saglasnost na prodaju atraktivne lokacije dala je Vlada Crne Gore, a ugovor je zaključen 6. maja 2005.

godine sa ruskom investicionom kompanijom „Opora“ i firmom „Spartak“ d.o.o. iz Kotora.

Fond je raspisao tender za prodaju vojnih lokacija, među kojima je bila i Skočiđevojka, a firma, iz koje su bili ruski biznismeni dala je najpovoljniju ponudu.

Do 2020. Zemlja je više puta mijenjala vlasnike, da bi je na kraju kupila kiparska firma, koja je sada spremna da gradi turističko naselje .

Inače, mještani vode sudske postupke za povraćaj zemlje, koja im je oduzeta prije pet decenija, za šta nijesu obeštećeni.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga