Ljekovita svojstva napitka

Razlozi zbog kojih treba da pijete kuvano vino

Tradicija ispijanja kuvanog vina na jesen i zimu dolazi iz Sjeverne Evrope, a ljekovito svojstvo ovog napitka povoljno utiče na sve nas.Razlozi zbog kojih treba da pijete kuvano vino

U nastavku teksta pogledajte na koje sve načine kuvano vino učestvuje u poboljšanju našeg zdravlja.

Usporava starenje

Starenje je prirodan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo, bar djelimično, da ga usporimo.

Istraživački institut u Virdžiniji je potvrdio da, osim što nas gije u hladnim jesenjim i zimskim danima, kuvano vino ima značajnu ulogu i u usporavanju procesa starenja.

Poboljšava pamćenje

Isti sastojak koji je odgovoran za naše „podmlađivanje“, pozitivno utiče i na protok krvi do mozga, a samim tim i na pamćenje, koncentraciju, smanjenju umora, stresa i anksioznosti. Pored toga, resveratol štiti organizam od nastanka Alchajmerove bolesti.

Dobro za prehladu i za srce

Kao izvor moćnog antioksidansa resveratola, kuvano vino sprečava sljepljivanje trombocita, odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Takođe, začini koji su sastavni dio ovog napitka, daju još efikasnije rezultate u borbi protiv prehlade. Cimet i karanfilić dobri su za dezinfekciju ždrijela i grla, a imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Studija objavljena u „American Journal of Epidemiology“, otkrila je da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kod učesnika koji su konzumirali umjerene doze kuvanog vina godinu dana.

Čuva kosti i zube

Osim što ubija bakterije unutar naše usne duplje, kuvano vino sprečava njihovo lijepljenje za naše zube, pa tako smanjuje mogućnost za nastanak karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema svjedočenjima stručnjaka, ima antiinflamatorna svojstva, koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase i nastanka osteoporoze, a između ostalog i artritisa.

Poboljšava varenje

U umjerenim količinama pomaže u pokretljivosti crijeva, poboljšava varenje i utiče pozitivno na želudačnu kiselinu.

Međutim, ukoliko pretjerate u njegovom ispijanju, vjerovatno ćete izazvati stomačne probleme poput dijareje i povraćanja.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga