Na društvenim mrežama objavljen potresan snimak na kojem policija treba da odvede babu da služi zatvorsku kaznu, dok djeca vrište i plaču

Roditelji ne smiju bitke da vode preko djece

Javno dijeljenje uznemirujućih snimaka, objavljivanje fotografija bez tačnih i provjerenih informacija, iznošenje sopstvenog suda u javnosti bez objektivnih i nepotpunih saznanja, prije svega, škodi malodobnoj djeci, čija prava nastojimo zaštititi – poručili su iz sudaRoditelji ne smiju bitke da vode preko djece

Vriscima i jecajima djeca ometaju policiju koja je, prema odluci suda, došla da sprovede u zatvor njihovu babu po ocu, zbog toga što nije poštovala izrečene sudske mjere, odnosno nije dozvoljavala majci, kojoj nakon razvoda nije pripalo starateljstvo, da ih viđa i kontaktira.

To se vidi na snimku slučaja iz jednog crnogorskog grada koji je uznemirio javnost minulih dana. Snimak je uživo 26. novembra na Fejsbuku emitovala baba djece, pokušavajući time da spriječi izvršenje sudske odluke.

Kako je Pobjedi saopšteno iz Osnovnog suda u Kotoru, otac djece se nalazi na brodu, a babi kod koje su djeca zatečena, izrečena je zatvorska kazna zbog činjenice da je u četiri navrata od septembra opstruirala izvršenje sudske odluke – odnosno onemogućavala kontakt majke sa djecom.

Iz odgovora suda na upit Pobjede, potvrđeno je da su djeca nakon izvršenja, u subotu 26. novembra, odvedena kod psihologa na razgovor i predata majci do dalje odluke suda. Kako je obrazložio sud, to je učinjeno zbog toga što se otac, kojem su djeca povjerena na dalji odgoj i čuvanje do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, nalazi na brodu, „a trećem licu kod koga su djeca zatečena je izrečena kazna zatvora“. Konstatovano je da će izvršni sudija po službenoj dužnosti obavijestiti postupajućeg sudiju u postupku da se izmijeni privremena mjera, shodno zatečenom i utvrđenom činjeničnom stanju.

Podstrekavanje

Stručnjaci upozoravaju da je ovo primjer kako se grubo krše dječja prava i da roditelji ne smiju bitke da vode preko djece.

Iz suda je rečeno da su prilikom svakog od pokušaja da se sprovede izrečena mjera, odnosno omogućavanje kontakta djece sa majkom, to ometano a djeca su bila instruirana, odnosno podstreknuta od babe.

– Između ostalog, malodobna djeca koriste termin ,,privremena mjera“ i pozivaju se na navedeni pravni institut, i da zbog toga ne žele da pođu sa majkom. Psiholog je naveo da su djeca unaprijed instruisana i da nije pokušano da se ona pripreme za izvršenje, jer djeca poznaju mnogo elemenata koje ne treba da poznaju – rečeno je iz suda.

Snimak izvršenja presude

Baba je snimala uživo izvršenje sudske presude i objavila na društvenim mrežama koji traje oko 20 minuta. Na snimku se vidi da su tu policajci, socijalni radnici i djeca.

Tražila je javnu pomoć, govori djeci da ide u zatvor za njih, da je sudija to odlučio, a djeca cijelo vrijeme vrište, plaču i govore da ne treba da ide u zatvor.

– Idem u zatvor, vi ćete kod majke – čuje se na snimku.

– Danas nam se uzimaju djeca. Ja idem u zatvor – navodi baba u snimku, a potom se čuju komentari djece: ,,Ne ideš“.

Navodi da Centar za socijalni rad dolazi da uzme djecu. Djeca vrište: ,,ne“. Baba ,,toplo moli da se ovo vidi“.

– Ja štitim prava djece. Njihovo je pravo da se ispoštuju, da se ne čupaju, ne maltretiraju, da Centar bude na njihovoj strani. Pogledajte šta rade, šta trpimo. Istog trena sam spremna za zatvor. (Djeca vrište: neeee). Nikakav problem nemam sa zatvorom. Spremna sam na zatvor. Neka vode djecu  -navodi ona.

Policajac je zamolio da se obuče.

– Ako ne pođete, moramo vas prinudno odvesti – rekao je policajac.

Djeca vrište da ne ide u zatvor.

– Ja vam naređujem da pođete sa nama – nastavio je policajac.

Djeca mole policajce da baba ne ide u zatvor. Obećavaju da će poći da se vide sa majkom.

– Vi idete sa socijalnim radnicima, kupiće vam čokoladu i da porazgovaraju sa vama – kazao je policajac.

Djeca govore da ne žele da idu, da će ih majka i druga baka „ubiti od batina“.

Iz Ministarstva nam juče nijesu odgovorili na pitanja o ovom slučaju, da li je morao ovako da se odvija, zašto pred djecom. Najavili su odgovore za danas. Čekamo odgovore i Uprave policije.

 

Grubo kršenje prava djece

Stručnjaci upozoravaju da se na ovaj način grubo krše prava djece, jer se izlažu na najgori mogući način javnosti. Iz suda su Pobjedi kazali da je svako dužan da se rukovodi najboljim interesima djece. Kažu da to čini i sud.

– Jasno je i lako uočljivo prilikom svakog kontakta sa djecom da su djeca unaprijed pripremljena i podučena šta treba da kažu i kako treba da reaguju. Sud savjesno postupa, posebno vodeći računa o specifičnosti predmeta, očigledno narušenim porodičnim odnosima, zbog čega isključivo ispaštaju djeca – naveli su iz suda.

Kažu da stresnu situaciju za djecu ne predstavlja samo postupanje suda ili drugih stručnih lica koja prisustvuju predaji djece, već snimanje tokom postupka, vikanje i naglašavanje pojedinih rečenica, u cilju podizanja tenzija i onemogućavanja izvršenje.

– Jasno je da samo sud i sudija ne mogu zaštititi djecu od stresnih situacija ukoliko ih od toga ne štite i ostala lica koja su uključena u postupak – kažu iz suda.

Mole da se prilikom izvještavanja poštuje pravo na privatnost učesnika, iako je već sve u javnosti.

– Javno dijeljenje uznemirujućih snimaka, objavljivanje fotografija bez tačnih i provjerenih informacija, iznošenje sopstvenog suda u javnosti bez objektivnih i nepotpunih saznanja, prije svega, škodi malodobnoj djeci, čija prava nastojimo zaštititi – poručili su iz suda.

 

Potrebna kompletna slika

Socijalna radnica Lepa Žunjić, ne želeći da komentariše pojedinačno slučajeve, kaže Pobjedi da nije prvi put da se građani izlažu ovakvim pojavama. Kaže da kada se dobije objava preko društvenih mreža ne može da se zna kakva je realna situacija, da su najčešće plasirane poluinformacije.

Lepa Žunjić

– Institucije i stručni radnici imaju realnu sliku. Mi ih izlažemo komentarima, da sudimo, da komentarišemo, da procjenjujemo ko je, šta bi bilo najbolje za tu djecu – kaže ona.

Udruženje roditelji godinama realizuje socijalni servis i Žunjić kaže da prva slika koju steknu u razgovoru sa porodicom ne bude kompletna i da to nije moguće utvrditi ni na osnovu objave na društvenim mrežama. Upozorava da je jako loše za djecu da se izlažu na društvenim mrežama, da zaslužuju da budu zaštićena.

Upitana je li u ovdje zakazao sistem, Žunjić odgovara da je stres kada djecu treba uzeti od jednog roditelja ili staratelja i premjestiti kod drugog.

– Da li mora na ovaj način? Ne znam sa čim se suočavaju kada uđu u porodice. Ako odbija da da dijete, daju mu se određeni rokovi. Ako neće, djeca se moraju uzeti. Na koji način, najbolje bi bilo da se zaštite koliko je moguće, da stručni radnici razgovaraju, da ih spremimo, jako je teško u praksi. Najbezbolnije je da roditelji mogu da se dogovore – zaključuje Žunjić.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga