• Vijesti
  • Društvo
  • Sedam razloga da sauna bude vaš redovni tretman ove jeseni i zime

MNOGE KORISTI

Sedam razloga da sauna bude vaš redovni tretman ove jeseni i zime

Jeste li znali da Finci uživaju i koriste blagodeti saune već više od 1.000 godina. Dokazano je kako je djelovanje vrućeg vazduha, te izmjena toplog i hladnog, izuzetno zdravo za jačanje imuniteta, bolje raspoloženje, a posebno za ljepotu kože.Sedam razloga da sauna bude vaš redovni tretman ove jeseni i zime

Hladni dani idealni su da i vi počnete upražnjavati ovu rutinu, a mi vam donosimo sedam razloga zašto bi  trebala postati redovna:

1. Relaksira

Promjena vrućeg i hladnog vrlo povoljno djeluje na psihu jer oslobađa endorfin, hormon dobrog raspoloženja i sreće. Najbolje je u saunu otići u večernjim satima, a nakon nje, opušteni i ‘blaženo’ umorni, lakše ćete spavati.

2. Podstiče cirkulaciju

U sauni se temperatura kože podiže za desetak, a unutrašnjosti tijela za jedan stepen. Naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno podstiče se cirkulacija, krv struji brže po tijelu pa se srce bolje opskrbljuje kiseonikom i hranjivim materijama. Dovoljno je deset minuta da organizam u sauni u prosjeku izluči od 0,6 do 1,2 litara znoja. Zahvaljujući tome čiste se sve pore i izlučuju štetne materije iz organizma.

Čišćenje kože

3. Jača imunitet

Usljed povišene temperature, potiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambeni supstanci u krv, koje štite od virusa i bakterija. Tako se jača imunološki sistem organizma. Uz to, sauna do sedam puta poboljšava protok disajnih puteva pa je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv prehlade i gripa.

4. Čisti kožu

Znojenje pospješuje prokrvljenost kože, izlučivanje i čišćenje od toksina, masnoća i bakterija te pospješuje formiranje novih kožnih ćelija, pa koža postaje mekanija i nježnija. Uz to, metabolizam kože se pojačava dva do tri puta, sve se pore otvaraju i čiste od štetnih materijala, stare se ćelije gule, a koža postaje čvršća i sjajnija. Sauna je stoga vrlo uspješna u borbi protiv mitisera i akni, a povoljno djeluje i na suvu kožu.

5. Pomlađuje

U sauni se i najmanji kapilari pune krvlju, a vlažan vazduh omekšava kožu što je savršena podloga za piling lica i tijela. Posjetite li parnu, odnosno tursku saunu ćelije kože će upiti vlagu koja im nedostaje, a male bore koje su se pojavile zbog suvoće kože, nestaće u trenu. Koža je nakon ovih tretmana savršeno meka i baršunasta.

Vitka linija

6. Smanjuje celulit

Izmjenom vrućeg vazduha i hladne vode jača se vezivno tkivo te pospješuje izlučivanje viška tečnosti i štetnih materija iz tkiva, glavnih krivaca za nakupljanje celulita. Prilikom tuširanja hladnom vodom dodatno podstaknite cirkulaciju masirajući problematična područja, a nakon ‘sauniranja’ ne zaboravite utrljati anticelulitni proizvod -’oslobođena’ koža će ga bolje upiti.

7. Održava vitku liniju

U kombinaciji sa izbjegavanjem neredovnih ili preobilnih obroka sauna izvrsno pomaže u održavanju vitke linije. Osim što pospješuje razgrađivanje suvišnih masnoća, nakon saune osjećamo se lagano umorni i nemamo apetit, pa bez problema možemo preskočiti večeru. A ako ste na dijeti, sauna pomaže i tako da smiruje razdražljivost i stres koji osjećamo kada prelazimo na redukovani režim dijetalne ishrane!

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga