Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom
Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Daunov sindrom je posljedica  postojanja jednog hromozoma više u ćelijama djeteta. Umjesto  2 hromozoma koja čine 21. par, ova djeca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma (od kojih 2 čine 21. par a jedan je višak), pa se zato Daunov sindrom naziva još i Trizomija 21.

Naziv Daun potiče od imena engleskog ljekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom djetetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasljedna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U prosjeky se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 djece rađa sa ovim sindromom širom svijeta..

Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumijeva intelektualne poteškoće (prosječan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.

Godine 1929. dužina života osoba sa Daunovim sindromom iznosila je 9 godina, danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i liječenju prirodnih anomalija njihov životni vijek  je produžen na 50 godina i duže.

Ono što možete danas uraditi kako biste pružili podršku i ljubav osobama sa Daunovim sindromom je da obujete dugačke šarene čarape, čarape su uzete za simbol jer su sličnog oblika kao hromozomi, kao i zbog toga što ih osobe s ovim sindromom ne mogu uparitiKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga