RAZVOJNI POTENCIJAL

U Crnoj Gori živi 80.000 stranaca

U Crnoj Gori živi 80.000 stranaca, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova. Stručnjaci poručuju da u strancima koji dolaze u našu zemlju moramo tražiti razvojni potencijal jer oni utiču na jačanje radne snage, investicija te rast bruto domaćeg proizvoda. Ipak, država uprkos migracijama mora da brine o potrebama svojih građana, poručuju naši sagovornici.U Crnoj Gori živi 80.000 stranaca

U Crnoj Gori je 80 hiljada stranih državljana trenutno, sa stalnim ili privremenim boravkom, saopšteno je TVCG iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Koliki je to broj, najbolje pokazuje podatak da približno toliko stanovnika ima opština Nikšić.

Kako kaže Radovan Popović iz MUP-a, na stalno nastanjenje imamo 30.265 stalnih državljana, dok na privremenom boravku imamo 48.896.

„Ono što želim da naglasim je da je ove godine izdato više od 27.000 dozvola za privremeni boravak i rad. Ova cifra premašila je rekord iz 2018. godine“, naveo je Popović.

Migracije su kompleksna društvena pojava. Stručnjaci ocjenjuju da stranci u našoj državi utiču na natalitet, mortalitet, te promjene u biološkim, ali i socio-ekonomskim strukturama stanovništva.

Kako je rekla Mileva Brajušković-Popović sa Filozofskog fakulteta, u strancima koji dolaze u našu državu, mi moramo tražiti razvojni potencijal društva, jer oni sa sobom nose i određene vještine, utiču na jačanje radne snage, jačanje investicija, kulturne raznolikosti.

„Ali u prvom planu mi svakako moramo voditi računa o potrebama naših građana“, kazala je sagovornica RTCG.

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu, uvećan je i zahtjev za privremeni boravak državljana ove dvije zemlje. Tako je, od početka godine odobren za 7.411 Rusa i 1.835 Ukrajinaca. Kada se te cifre saberu sa brojem onih kojima je u prethodnom periodu odobren privremeni boravak, dolazimo do toga  imamo 14.606 ruskih državljana, a ukrajinskih 1.979.

Radovan Popović smatra da je u Crnoj Gori zahtjev podnijelo 7.419 ukrajinskih državljana, i odobrena je za 6.663 ukrajinskih državljana privremena zaštita.

Porast broja stranaca u Crnoj Gori, na više aspekata utiče i na našu ekonomiju.

Analitičar Oleg Filipović poručuje da zbog takve situacije mora doći do porasta bruto domaćeg proizvoda, ali, sa druge strane, postoje i negativne posljedice.

„Kada govorimo o tržištu nekretnina, vidimo da je došlo do izuzetno velikog skoka, kako na tržištu prodaje, tako i na tržištu rente“, ocijenio je Filipović.

Poslije državljana Rusije, ove godine je privremenih boravaka najviše odbreno za državljane Turske, zatim Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga