Skip to main content

UBLAŽENE MJERE: Dozvoljene svadbe, rođendani, muzika u kafićima…
UBLAŽENE MJERE: Dozvoljene svadbe, rođendani, muzika u kafićima…

Galić je naveo i koje su to mjere.

1. Dozvoljava se održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje COVID potvrda i obezbjeđivanje prostora od 10m2 po osobi.

2. Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije, hotelski restorani i slično) mogu da organizuju rad u periodu od sedam sati do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje COVID potvrda. Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena.

3. Dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 lica i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

Broj novooboljelih manji za oko 54%

Galić je kazao da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 54% u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

“Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude. Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom. Kada poredimo podatke u poslednjih 7 dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Island, Holandija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i druge”, kazao je Galić.

Za pet dana od preminulih samo jedna osoba bila vakcinisana

Kako kaže, samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti.

“Nažalost, preko 80% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano, dok je u posljednjih 5 dana od svih osoba koje su preminule samo jedna bila vakcinisana. Zbog navedenog, još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo 6 mjeseci od posljednje doze vaccine da prime i treću buster dozu”, naveo je Galić.

Broj hospitalizovanih u padu 30 odsto

U Crnoj Gori, na bolničkom liječenju, trenutno se nalaze 182 pacijenta, što je 30 odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije, kazala je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

U KCCG, gdje se nalaze najteži pacijenti iz cijele države, liječe se 53 COVID pacijenta.
Njih 20 je, kako kaže, životno ugroženo.

“Svi, osim jednog, imaju značajna prethodna oboljenja i svi su, sem jednog, nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine. Samo jedan od njih je mlađi od 40 godina. Dvoje pacijenata su u uzrasnoj grupi od 65 do 70 godina, a ostali su stariji”, saopštila je Radulović.

Od ukupnog broja hospitalizovanih u našoj zemlji, na neinvazivnoj i mehaničkoj ventilaciji je 16 pacijenata, što je manje od 10 odstoKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Naslovna
Sve vijesti
Pretraga