• Vijesti
  • Društvo
  • Veslao četiri dana od Donje Lastve do Barija, bos se popeo na Kilimandžaro

„ODUSTAJANJE NIJE BILO OPCIJA“

Veslao četiri dana od Donje Lastve do Barija, bos se popeo na Kilimandžaro

On je jedini čovjek iz regiona koji je preveslao 120 nautičkih milja, od Donje Lastve do susjednog Barija i to u kajaku za četiri dana. Ime Dejana Miloševića iz Tivta već sada može biti upisano i istoriju.Veslao četiri dana od Donje Lastve do Barija, bos se popeo na Kilimandžaro
FOTO: RINA

“Htio sam da testiram svoje tijelo do nekih limita i da vidim koliko može da izdrži. U 99 posto slučajeva, ljudi koji poznaju more rekli su mi da je to nemoguće izdržati. Međutim, odustajanje nije bilo opcija. Na putu do tamo susreo sam se sa nevjerovatnim vremenskim promjenama. Već drugog dana krenule su strašne oluje koje su neprekido trajale 30 sati, udari juga bili su po 40 čvorova što je za ne povjerovati. More je toliko nepredvidivo, da ne možemo odabrati mirnu plovidbu“, kazao je Dejan za agenciju RINA.

On dodaje, da koliko god su vremenski uslovi bili loši, dodatni strah ulivao se u njegove kosti zbog morskih nemani, kojih u vodenim dubinama ima na pretek.

“U mnogim enciklopedijama nisam pronašao da je iko uspio da se upusti u ovakvu ekspediciju dugu 215 kilometara i da stigne na cilj. Čak niko ni iz susjedne Italije nije to uspio i za sada sam zvanično jedini Crnogorac kome je to pošlo za rukom. Nažalost, ono što znam jeste da su dva Hrvata pokušala da iz Splita preveslaju do Barija, ali da im se nakon nekoliko kilometara izgubio svaki trag. Jedan ribolovac je pronašao djelove kajaka sa vidnim ugrizima nemani, koja ih je, izgleda, sustigla“, ističe Dejan.

Međutim, to nije jedini podvig koji se graniči sa nadljudskim sposobnostima koje je Dejan postigao. On je 2020. godine popeo na Klimandžaro i to bos.

“Prijavio sam se za ultra maraton koji je dugačak 106 klilometara, iz više razloga. Prešao sam bez obuće Kilimandžaro, a zatim otišao da se poklonim Svetom Vasiliju Ostroškom iako sam rimokatolik“, priča Milošević.

Sve životno iskustvo koje je stekao želi da prenese djeci. Kroz edukacije i kampove uči ih da u životu granice ne postoje.

“Djeci treba dozvoliti da što više vremena provode u prirodi i da budu aktivniji. Takođe sastavni dio svakog kampa i edukacije je humanost. Nedavno smo vidjeli da treba novčana pomoć dječaku kome su neophodna sredstva za liječenje u Italiji, nesebično smo uzeli učešće i uplatili smo pomoć fondaciji koja je prikupljala pomoć za oboljelog dječaka“, zaključio je on.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga