• Vijesti
  • Društvo
  • (VIDEO) Šerbedžija na prijemu kod Božovića: Budva zaslužuje da bude Evropska prijestonica kulture

„Budva ima sve što je potrebno da postane Evropska prijestonica kulture“

(VIDEO) Šerbedžija na prijemu kod Božovića: Budva zaslužuje da bude Evropska prijestonica kulture

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović, upriličio je danas svečani prijem za proslavljenog glumca, pjesnika, reditelja i muzičara Radeta Šerbedžiju, povodom njegove turneje u Crnoj Gori i koncerta u Budvi.



(VIDEO) Šerbedžija na prijemu kod Božovića: Budva zaslužuje da bude Evropska prijestonica kulture

Prijemu su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović i direktor i glavni urednik izdavačke kuće „Nova knjiga“ Predrag Uljarević.

„Veliko nam je zadovoljstvo dočekati svestranog umjetnika svjetskog ranga u Budvi, razgovarati o potencijalnoj saradnji i zajedničkim projektima iz oblasti pozorišne umjetnosti i muzike. Ovakav čovjek svojim idejama i podrškom može značajno da oplemeni kulturni život Budve. Vjerujemo da će večerašnji koncert, koji predstavlja poklon budvanskoj publici i svim gostima, biti još jedan događaj za pamćenje.“ istakao je predsjednik Opštine Budva.

„Radujem se ponovnom dolasku u Budvu i druženju sa vjernom publikom. Kandidatura Budve za Evropsku prijestonicu kulture je velika stvar za Crnu Goru i sve umjetnike koji u njoj žive i rade, koji se bave pozorištem i svim drugim umjetnostima. Smatram da Budva ima sve što je potrebno da nosi tu titulu 2028. godine.“ rekao je Rade Šerbedžija i dodao: „Jedan od projekata na tom putu bi mogao biti i „Internacionalni teatar mladih“ koji bi kroz postdiplomske studije stvarao novi pozorišni izraz, okupljao najveća imena u svijetu pozorišta i koji bi se realizovano u Crnoj Gori.“

Rade Šerbedžija je za Budvu vezan neraskidivom kulturnom sponom, bio je član prve direkcije festivala Grad teatar 1987. godine i igrao glavne uloge u predstavama te prve godine, ali i u godinama kasnije. Kako je jednom prilikom istakao, vremena početka budvanskog festivala se sjeća „po pozitivnoj energiji kojom je obilovao Stari grad Budve, obnovljen nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. Predstave su ponovo oživjele Citadelu, kamene trgove i srednjovjekovne bedeme, a glumci su narednih godina osvojili i druge scene na otvorenom, od ostrva Sv. Nikola do Drobnog pijeska.“ Trideset godina kasnije, 2016. godine, otvorio je jubilarni 30. festival Grad teatar predstavom „Antigona 2000 godina kasnije“.

U okviru svoje turneje u Crnoj Gori, Rade Šerbedžija će večeras održati tradicionalni prednovogodišnji koncert „Eto pjesma“, uz pratnju benda „Zapadni kolodvor“, u hotelu „Avala“ u Budvi u organizaciji Opštine Budva i Turističke organizacije opštine Budva. Sala će biti popunjena do posljednjeg mjesta, a mnogobrojni ljubitelji muzike i djela gospodina Šerbedžije će uživati u njegovim neprolaznim hitovima, ali i u novim numerama.

Tokom boravka u Crnoj Gori, Šerbedžija u saradnji sa izdavačkom kućom „Nova knjiga“ promoviše i svoj posljednji roman, „Poslije kiše“.

 

 

 



Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga