• Vijesti
  • Ekonomija
  • Beograd i Budva najskuplji gradovi za život na Zapadnom Balkanu

Jedno od najjeftinijih mjesta za život je Priština

Beograd i Budva najskuplji gradovi za život na Zapadnom Balkanu

Numbeo je sajt koji se bavi analizom dnevnih troškova širom svijeta, a jedna od listi koju su formirali, zanimljiva je nama s obzirom na to da su sumirali koji su to najskuplji i najjeftiniji gradovi za život na Balkanu i u svijetu.Beograd i Budva najskuplji gradovi za život na Zapadnom Balkanu

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i marketima, cijenama javnog prijevoza, režije, zdravstvene zaštite, rente i slično.

Utvrđeno je da je na Zapadnom Balkanu najskuplji grad za život glavni grad Srbije Beograd (186. mjesto u Evropi), a odmah nakon njega je Budva (188 mjesto u Evropi), turistička prijestolnica Crne Gore. Iza Beograda je i Tirana (194. mjesto u Evropi), glavni grad Albanije.

“Iako se Tirana smatra jeftinom za život sa stanovišta ostalih Evropljana, ona je skupa za lokalno stanovništvo i nivo dohotka”, piše Euractiv.

Jedno od najjeftinijih mjesta za život je Priština (234. mjesto u Evropi), a slijede Niš u Srbiji (232. mjesto) i Tuzla u Federaciji BiH (227. mjesto).

Glavni grad Bosne i Hercegovine je na 206. mjestu u Evropi i skuplji je za život od Podgorice, Novog Sada, Skoplja, Banje Luke…

U Hrvatskoj je najskuplje živjeti u Zadru (141. mjesto u Evropi), zatim u Dubrovniku pa Zagrebu, koji je na 150. mjestu prema cijeni življenja u gradovima u Evropi.

Na vrhu liste najskupljih u Evropi za 2023. godinu je Bazel, a slijede Cirih, Lausanne, Zug i Bern, svi u Švajcarskoj. Ostali gradovi koji spadaju u top deset najskupljih nalaze se u Norveškoj: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondhejm i Tromse.

Pri dnu liste su gradovi u ratom razorenoj Ukrajini, a na posljednjem mjestu je Harkov. Druga jeftina mjesta za život su ukrajinski gradovi Lavov, Odesa, Dnjepar i Kijev.

Kompletnu rang listu možete pogledati na ovom linku.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga