Budvanski ugostitelji traže da PDV ostane na sedam odsto
Budvanski ugostitelji traže da PDV ostane na sedam odsto

„Smatramo da je niža stopa PDV u ugostiteljstvu i proširenje poreske baze, što kroz sistem elektronske fiskalizacije, što primjenom prostih matematičkih operacija cijeneći isplativost/neisplativost izigravanja obaveze izdavanja fiskalnih računa za svaku izvršenu uslugu sa obračunatim PDV-om od 7% – dovelo je do toga, kolokvijalnim rječnikom rečeno, da se sve kuca, bez izuzetka. Veliki dio nelojalne konkurencije uvučen je u legalne tokove, čime je stvorena pretpostavka za fer tržišnu utakmicu, a nije izostao ni ozbiljni, pozitivni ekonomski uticaj na sve djelatnosti povezane s ugostiteljstvom. Svrsishodnosti produžetka snižene stope PDV na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, bez obzira na registraciju objekta, je multiplikativna i neupitna, što je pokazala i godina za nama“, navodi se u saopštenju Udruženja ugostitelja Budve .

Kako dodaju  to je dovelo i do toga  da je u avgustu PDV dostigao najveći nivo do sada naplaćen u jednom mjesecu preko 80 miliona, tačnije 82,2 miliona eura.

„Opštepoznatim i godinama razrađivanim disciplinama poreske evazije nazirao se konačno kraj sa primjenom snižene stope PDV-a u ugostiteljstvu, međutim, izostanak razumjevanja države za nastavkom primjene snižene stope na usluge u ugostiteljstvu vratiće nas u stare, mutne vode, dok će prihod državi biti zanemarljivo veći, ili čak, i neće. Neodložnost i hitnost donošenja odluke su prepoznala i većina poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pa su, na naše zvanične dopise i molbe, uvrstili Amandman o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost na skupštinski dnevni red“, poručuju ugostititelji metropole turizma .

Oni  pozdravljaju „ovaj vid odgovornosti koju su pokazali skoro svi politički subjekti“.

„Očekujemo i snažno apelujemo da usvoje predložene izmjene Zakona. S obzirom na ogromne gubitke koje je pretrpjela ugostiteljska djelatnost, i na činjenicu da smo još uvijek u pandemiji – nema mjesta čekanju već je neophodno hitno reagovati i omogućiti nam održivo poslovanje ovom vitalnom mjerom, ali i stvoriti pretpostavke kako se ne bi ugrozila konkurentnost Crne Gore na globalnom turističkom tržištu“, zaključuje se u saopštenju.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga