• Vijesti
  • Ekonomija
  • Damjanović: Kolektivni ugovori pri kraju, martovske plate biće uvećane

Set poreskih zakona

Damjanović: Kolektivni ugovori pri kraju, martovske plate biće uvećane

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović, saopštio je da će Parlamentu uskoro predložiti set poreskih zakona, koji uključuje izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.Damjanović: Kolektivni ugovori pri kraju, martovske plate biće uvećane

U emisiji “Stav”, na TVCG, kazao je da će taj zakon “zagrebati” u sivu ekonomiju, ilegalna poslovanja i različite dugogodišnje šeme…

Damjanović je istakao da će država krajem godine, nakon izmjena i dopuna zakona, imati i novi zakon, koji će donijeti najmodernija rješenja, kao i balans između industrije, prohtjeva i potreba države.

-Ne smijemo da postanemo kockarsko društvo, a bogami to djelimično već jesmo. Neizmjerno sam ponosan i zahvalan na načinu kako sam ispraćen iz Uprave za prihode i carinu. Izdržala je Uprava sve i izderžaće – naglašava on.

Cilj je da, kako je kazao, normalnom i modernom poreskom politikom izvučemo maksimum, a da postoji industrija i da legalni prriređivači u zoni igara na sreću nađu svoj interes na tržištu.

Damjanović je istakao da povećanje plata u javnom sektoru od 20 procenata obuhvata kategoriju D, uključujući Javni servis, službenike i namještenike… Povećanje se, istakao je, ne odnosi na rukovodeći kadar.

-Sektor obrazovanja je najbrže ispregovarao granske ugovore. Suština je da se ti granski kolektivni ugovori moraju sklopiti da bi, kroz povećanje koeficijenata, povećanje zarada stupilo na snagu. Osim povećanja, granski kolektivni ugovori se, pored povećanja plata, odnose i na stause zvanja, dežurstva, stambenih zadruga… Zaokuružuju se ti kolektivni ugovori, moguće da će do polovine februara biti završeni za upravu, pravosuđe i kulturu, te da će 1. marta dio plate biti uvećan, a najkasnije, martovske plate biće uvećane, po predviđenom – kazao je on.

Ministar ističe da politička situacija nije stabilna, ali da je kroz komunikaciju sa kolegama u parlamentu uspio da se “ne doliva ulje na vatru” i, kako je kazao, stabilne finansije i jačanje ekonomije ne miješaju sa politikom.

U kontekstu Damjanovićevog boravka u SAD-u i susreta sa specijalnim izaslanikom, Gabrijelom Eskobariom, ministar je rekao da kod njih postoji želja da nas posmatraju kao dio integralnog tržišta na Zapadnom Balkanu, koje će biti primamljivo investitorima.

-Ne smeta mi da bez granica idem u Beograd, Skoplje, Tiranu… Ja sam za što čvršće integracije u regionu, kako god se zvale… Pa, da vidimo možemo li zajedno – rekao je on.

Na pitanje da li Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana, Damajnović je rekao da naša država treba da bude predvodnik te regionalne saradnje, kao zemlja koja ima najbolje odnose sa susjedima.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga