• Vijesti
  • Ekonomija
  • Jovanović: Budvi treba tri hiljade radnika za sezonu, a nema kvalifikovane radne snage

Jovanović: Budvi treba tri hiljade radnika za sezonu, a nema kvalifikovane radne snage
Jovanović: Budvi treba tri hiljade radnika za sezonu, a nema kvalifikovane radne snage

Nažalost, ugostitelji su prinuđeni da „uvoze“ radnu snagu, kako bi nadomjestili nedostatak na domaćem tržištu.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović ističe da je već godinama se ukazuje na ovaj problem, te da je izvorište problema u lošem obrazovnom sistemu.

“Nakon problema koji je prouzrokovao Covid, ovaj problem postaje dominantan za budvanske ugostitelje. Smatramo da je izvorište problema u lošem obrazovnom sistemu. Sistem ne obrazuje dovoljno i ne priprema kadrove za privredu. Svjedoci smo da je u sezoni nemoguće naci kuvara, konobara, hogijeničare….Procjena je da sektor ugostiteljstva u Budvi ima potrebu za oko 3.000 radnika na nivou ljetnje sezone”, ocijenio je Jovanović.

Kako naglašava  za sada ovaj problem ugostitelji rješavaju uvozom radne snage iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije…

“Međutim, poslednjih godina ovo je sve veći problem, jer pomenuta radna snaga radije odlazi u Hrvatsku, zbog većih ličnih dohodaka.

Takođe, veliki problem predstavlja previše komplikovan i neopravdano dugačak period prijave stranca.Smatramo da se ovo mora pojednostaviti i ubrzati. Zbog dugih procedura finansijski su na gubitku i država i privreda”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima dugoročno rješenje i jedino ispravno su promjene u obrazovnom sistemu. “Otvoriti više smjerova i upisati više učenika, koji su zainterosovani za poslove u turizmui i kroz dualni sistem obrazovanja ( ali pravi , ne  fiktivni) spremati kadrove za potrebe turističke privrede. Privreda je svakako zainteresovana da pomogne u ovom procesu i naravno da zaposli đake nakon završene srednje škole”,zaključio je Jovanović.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga