• Vijesti
  • Ekonomija
  • Nautički turizam: Prošle godine u Crnu Goru ušlo 4.752 plovila za razonodu, sport i rekreaciju

SAOPŠTENJE MONSTATA

Nautički turizam: Prošle godine u Crnu Goru ušlo 4.752 plovila za razonodu, sport i rekreaciju

U 2022. godini u teritorijalno more Crne Gore ušlo je 4 752 stranih plovila za razonodu, sport i rekreaciju. Od toga, 4 092 plovila je doplovilo morem, a 660 su dovezena kopnom. To je saopšteno iz MONSTAT-a.Nautički turizam: Prošle godine u Crnu Goru ušlo 4.752 plovila za razonodu, sport i rekreaciju

“Prema vrsti stranih plovila za razonodu, sport i rekreaciju, u teritorijalno more Crne Gore najviše je ušlo motornih jahti (40,9%), zatim jahti na jedra (39,0%) i ostalih plovnih objekata (20,2%).

Broj osoba koja su prispjela ovim plovilima u 2022. godini iznosio je 23 652. Prema državljanstvu, na plovilima najveći broj osoba je bio iz Velike Britanije (6,6%), Njemačke (4,6%), SAD (4,5%), Hrvatske (4,1%), Italije (3,3%), Francuske (2,6%), Austrije (1,7%), Skandinavskih zemalja (1,3%), Švajcarske (1,2%), i ostalih zemalja (70,1%)”, navodi se u analizi.

“Cilj istraživanja statistike nautičkog turizma jeste da se dobiju podaci o o prometu stranih jahti i drugih plovila namijenjenih razonodi, sportu ili rekreaciji u teritorijalnom moru Crne Gore, kao i broju inostranih posjetilaca koji u našu zemlju ulaze ovim plovilima. Izvještajne jedinice u ovom istraživanju su lučke kapetanije i njihove ispostave, Prikupljanje podataka se sprovodi izvještajnom metodom (obrazac TU-17).

Motorna jahta je plovilo na motorni pogon za razonodu, sport ili rekreaciju koje prema uobičajenim pomorskim uzansama ima kabinu sa najmanje dva ležaja, toalet i uređaj za kuvanje.

Jahta na jedra je plovilo za razonodu, sport ili rekreaciju čije je osnovno pogonsko sredstvo vjetar i koje raspolaže kabinom sa najmanje dva ležaja, toaletom i uređajem za kuvanje.

Ostala plovila su čamci (drveni, plastični, gumeni i dr,) dužine preko 3 metra ili dužine manje od 3 metra ukoliko imaju motor. Tu pripadaju i gliseri ukoliko ne ispunjavaju uslove za razvrstavanje u jahte”, saopštili su iz MONSTAT-a.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga