Pekari predlažu 70 centi za bijelu veknu
Pekari predlažu 70 centi za bijelu veknu

„Samo tokom posljednja dva mjeseca sirovine poskupile 50 do 150 posto“: Ilustracija (Pixabay)

Očekuje da bi sastanak sa trgovcima i predstavnicima ministarstava kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i poljoprivrede trebalo da bude održan sredinom sedmice.

Da je sastanak sa pekarima u planu, potvrdili su Pobjedi i u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

„Međuresorna radna grupa, koju čine predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i poljoprivrede trenutno analizira situaciju i nastoji da pronađe najbolje rješenje za sve. Na toj liniji planirani su i sastanci sa proizvođačima hljeba, a o narednim mjerama javnost će biti blagovremeno obaviještena“, rečeno je Pobjedi iz MER-a.

Nikolić je, imajući u vidu energetsku krizu, ukazao i da u Srbiji od 1. januara najavljuju poskupljenje struje, čija će cijena biti gotovo duplirana, pa je za očekivati da se i to odrazi na cijenu sirovina.

Na pitanje da li su poskupljivali ostale vrste hljeba, Nikolić navodi da industrijske pekare u koje spada Uniprom, Inpek i Don don, od avgusta, kada je ova odluka u primjeni, nijesu povećavale cijene, ali nema informaciju da li to važi i za privatne pekare.

Trgovci, kako je naveo, imaju razumijevanja za njihov prijedlog, navodeći da je to realno poskupljenje, ali sugerišu da javnost o tome mora biti obaviještena od strane ministarstava.

Nikolić je ranije ocijenio da je odluka o zamrzavanju cijene bijele vekne od 600 grama na 40, odnosno 50 centi imala smisla u momentu donošenja, ali da su već polovinom septembra poskupili i brašno i energenti.

Naveo je da su samo tokom posljednja dva mjeseca sirovine poskupile 50 do 150 posto.

Prema posljednjim podacima sa Novosadske robne berze, pšenica se prodavala za 28 centi po kilogramu, dok je ta cijena početkom jula bila 18 centi. Na svjetskim berzama u Parizu, Čikagu i Mineapolisu cijena pšenice se prošle nedjelje kretala između 25 i 26 centi po kilogramu.

Nikolić je ranije ukazao da je apsurdno zamrzavati cijenu hljeba, imajući u vidu da su pšenica i energenti berzanske robe.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga