• Vijesti
  • Ekonomija
  • Peto izdanje publikacije MIBO: Crna Gora atraktivna turistička destinacija i zemlja jedinstvene ljepote

Peto izdanje publikacije MIBO: Crna Gora atraktivna turistička destinacija i zemlja jedinstvene ljepote
Peto izdanje publikacije MIBO: Crna Gora atraktivna turistička destinacija i zemlja jedinstvene ljepote

“Publikacija je dizajnirana da čitaocu pruži činjenice i brojke koje se tiču ekonomske i pravne perspektive Crne Gore. Budući da je namijenjena da crnogorskoj diplomatsko-konzularnoj mreži, potencijalnim investitorima i zainteresovanoj javnosti pruži sve potrebne informacije na jednom mjestu, njena dodatna vrijednost je upravo u tome što kompleksnu materiju predstavlja korisniku na jednostavan i razumljiv način, istovremeno pripovijedajući priču o autentičnosti Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, Crna Gora, kao atraktivna turistička denistacija i zemlja jedinstvene ljepote, interesantna je onima koji ovdje planiraju poslovati, ali i ljudima širom svijeta koji je žele upoznati. Građani Evrope, kazao je, možda nisu upoznati sa pojedinostima iz Izvještaja o reformskom putu, ali je sasvim sigurno njihova znatiželja usmjerena na našu prirodu i istoriju, odnosno na to kako su nas one zajedno oblikovale i zašto imaju tako upečatljiv odraz u djelima crnogorskih umjetnika.

“Ministarstvu vanjskih poslova, pripada važna uloga među onima koji imaju čast predstaviti Crnu Goru svijetu jer, rad u diplomatiji podrazumijeva svijest o mogućim bilateralnim i multilateralnim partnerstvima i resursima, kao i snažnu vezu sa našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, gdje su veoma cijenjeni u svojim drugim domovinama”, rekao je Radulović.

On je istakao da je nastojanje da se Crna Gora promoviše kao otvoren i konkurentan poslovni ambijent, koji je sve više usklađen s principima jedinstvenog tržišta, jedna je od ključnih ambicija i zadataka Ministarstva.

“Težnja da gradimo odgovornu i profesionalnu diplomatiju, u službi svih građana podrazumijeva aktiviranje snažnije ekonomske diplomatije, a jedan od važnih rezultata upravo je MIBO”, zaključio je Radulović.


Foto: gov.e

V.D. generalnog direktora Generalnog direktorata za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju, Čedomir Fuštić istakao je da je Ministarstvo tokom ove godine bilo posvećeno ažuriranju modela ekonomske diplomatije, koji bi uključivao kompetentniju ulogu ovog resora, s jasnom vizijom i standardizovanim postupcima donošenja odluka.

“Tako su realizovane konkretne aktivnosti u oblasti promocije privrednih potencijala Crne Gore, kao što su: konferencija sa Francuskom asocijacijom preduzetnika (Mouvement des Entreprises) – MEDEF, posjeta delegacije Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, te Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom – DEIK (Turska) i prvi Ekonomski dijalog sa Sjedinjenim Državama”, naveo je Fuštić.

Kada je riječ o MIBO-u, u budućnosti, istsakao je, “planiramo da objavljujemo ovu publikaciju barem jednom godišnje- kazao je Fuštić na prezentaciji”.

“Publikacija MIBO kreirana je zajedno sa nadležnim ministarstvima i institucijama Crne Gore, čija je podrška doprinijela da ovaj projekat bude sveobuhvatan i vrijedan. Prepoznavši značaj prezentacije koja predočava uslove i prilike za poslovanje, Privredna komora Crne Gore podržala je dizajn i izdavanje publikacije, dok su njeno štampanje i prezentacija organizovani uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade”, saopšteno je iz Ministarstva.

Zamjenik šefa misije u Ambasadi Savezne Republike Njemačke, Kristof Breunig rekao je da je moderna, dobro organizovana i učinkovita ekonomska diplomatija važan dio vanjske politike, te da umnogome može doprinijeti ekonomskom razvoju.

On je takođe naveo da će u ovom nastojanju, GIZ putem svoje mreže i ubuduće nastaviti da pruža podršku ministarstvima vanjskih poslova država Zapadnog Balkana.

“Događaju su prisustvovali predstavnici rezidentnih diplomatskih misija, međunarodnih organizacija akreditovanih u Crnoj Gori, te crnogorskih institucija i medija. Imajući u vidu važeće epidemiološke mjere, svi zainteresovani imali su uvid u prezentaciju dokumenta u online formatu”, zaključuje se u saopštenju.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga