• Vijesti
  • Ekonomija
  • Problem neradne nedjelje riješiti prije početka ljetnje turističke sezone

Problem neradne nedjelje riješiti prije početka ljetnje turističke sezone
Problem neradne nedjelje riješiti prije početka ljetnje turističke sezone

Fokus sastanka bio je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju u sektoru trgovine, kao i potreba da se to rješenje u što skorijem roku upodobi realnim potrebama privrede i ekonomskim aktivnostima, naročito u toku trajanja turističke sezone.

Predstavnici UPCG predstavili su svoje aktivnosti koje je, u vezi sa ovom temom, Unija sprovodila od samog početka, odnosno od 2019. godine kada je došlo do uvođenja neradne nedjelje, a što je rezultiralo podnošenjem Inicijative UPCG za ispitivanje ustavnosti predmetne odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini i većim brojem drugih inicijativa upućenih donosiocima odluka da se jedno ovakvo rješenje modifikuje, i to na način da bude u interesu poslodavaca i zaposlenih, a u krajnjem i države. Takođe, predstavnici UPCG saopštili su da će se razmatranje ovog pitanja nastaviti i kroz mehanizme tripartitnog socijalnog dijaloga – među predstavnicima poslodavaca, zaposlenih i Vlade, budući da se na taj način najlakše može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve.

Predstavnici navedene Grupacije istakli su da se u cilju regulisanja rada nedjeljom za sektor trgovine treba pozvati na uporedna rješenja iz zemalja Evropske unije, pri čemu su posebno apostrofirali model koji se održivim pokazao u Sloveniji, a koji podrazumijeva dozvolu da nedjeljom rade trgovački objekti manji od 100m2 površine, dok su u trgovinama angažovana lica koja nijesu u radnom odnosu sa tim privrednikom.

Zaključeno je da je neradna nedjelja institut koji je u Crnu Goru uveden suprotno volji velikog dijela privrednika iz sektora trgovine, te isti u što skorijem roku mora biti revidiran i izmijenjen tako da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih, a da hitnost djelovanja po ovom pitanju prije svega diktira dolazeća ljetnja turistička sezona.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga