• Vijesti
  • Ekonomija
  • PROJEKAT VELIKA SKELA U ULCINJU: Oglasilo se JPMD Budva povodom Peticije i medijskih natpisa o projektu

PROJEKAT VELIKA SKELA U ULCINJU: Oglasilo se JPMD Budva povodom Peticije i medijskih natpisa o projektu
PROJEKAT VELIKA SKELA U ULCINJU: Oglasilo se JPMD Budva povodom Peticije i medijskih natpisa o projektu

Saopštenje prenosimo u cjelini:

„Zadnjih par dana su učestalili medijski natpisi i izjave vezani za realizaciju kapitalnog investicionog projekta koji se najavljuje i čeka dugi niz godina i čija vrijednost prilazi milionskom iznosu. U pitanju je uređenje prostora Velike skele u Ulcinju.

Posle uvodnih riječi na koji način planiramo naše aktivnosti u prostoru kojim upravljamo obradili bi sve sporne stvari koje se ovih dana pominju u javnosti.

Zajedničko planiranje i podrška rukovodstva Opštine Ulcinj

Domaćinski pristup vođenja JPMD novo rukovodstvo je pokazalo pozivom u oktobru 2021.god. (Dopis 102-3153/6 od 27.10.2021.god.) Opštini Ulcinj odnosno predsjedniku da nam u razumnom roku ispred opštine Ulcinj i njegovih građana predoči prioritete kada je u pitanju uređenje dijela prostora opštine Ulcinj kojim upravlja naše preduzeće. S obzirom da nismo dobili odgovor na naš Dopis, 17. novembra smo pozvali predstavnike Opštine na sastanak koji se održao u prostorijama JPMD 02.12.2021. godine a kojem je prisustvovao predsjednik Opštine Ulcinj , glavni gradski arhitekta i načelnik Sekretarijata za urbanizam, i na kojem smo diskutovali o potrebama i prioritetima. Tom prilikom smo izložili našu namjeru da na prostoru opštine Ulcinj u 2022. godini uložimo ukupno 2.100.000 €, što je nezapamćen iznos u zadnjih par godina, i dobili riječi podrške i zahvalnosti konkretno za realizaciju projekta Velika skela na koju građani Ulcinja čekaju dugi niz godina.

Ovo je sve razlog više zašto nas frapiraju izjave kako građana tako mnogo više predstavnika aktuelne vlasti jer je u suprotnosti sa nečim što je već poznato, prihvaćeno, pozdravljeno- podržano.

Opet nas, uglavnom inženjere, navodi na zaključak da nije u pitanju suština nego aktuelnosti koje opština Ulcinj iščekuje u narednih 10 dana.     

 Velika_skela-1.PNG
Postojeće stanje (FOTO:JPMD)

PETICIJA Ko su potpisnici peticije – ljudi koji ne žele uređenje prostora Velike Skele.

A u smislu da li je to par pojedinaca sa svojim porodicama koji štite svoj interes koji imaju na javnoj površini u postojećem, razvaljenom i neuređenom stanju. Zašto je ovo bitno?

Javno preduzeće mora da ima u fokusu razvoj obalnog prostora kojim upravlja isključivo i nadasve u JAVNOM a ne PRIVATNOM interesu. Uvijek će se dešavati da kada se realizuje neki projekat u javnom interesu imamo situaciju da se lični – privatni interesi pojedinaca kvare ali to je nažalost neminovnost ako želimo naprijed, ako želimo da unapređujemo stanje u prostoru.

Postojeće stanje (dijelom zauzeto stvarima u vlasništvu privatnih lica)

Pitamo se, kao neko ko je zadužen da upravlja pa samim tim i uređuje i unapređuje stanje u prostoru, kako može da smeta da Veliku skelu uredimo na način što ćemo polomljeni beton zamijeniti savremenim popločanjem (materijalizacija definisana planskim dokumentom kao i UT uslovima i Smjernicama za projektovanje koje je izdala Opština Ulcinj). Kome smeta da se zasadi drvo, da na prostoru od 4.600m² osim popločanja imamo par polja uređenog zelenila, kome smeta da se prostor osvijetli, kome smeta da na prostoru od 4.600m² postavimo NE DRVENIH kako neko navodi, nego par BETONSKIH klupa. Da može da se sjedne i odmori i uživa u ambijentu i pogledu. Logičnog razloga, kada je u pitanju i kada se gleda iz javnog a ne ličnog i privatnog, po nama nema.

Kada su ribari u pitanju stvar ostavljanja mreža je nešto što se može rješavati po završetku uređenja Velike skele, dok navoz nije vezan za obuhvat Glavnog projekta Velika skela (predefinisano UT uslovima) i rješavaće se odvojeno.

Velika_skela_Ulcinj.png

PARKIRANJE

Ovo je svakako bitno pitanje, kako za građane Ulcinja tako i za turiste. Na žalost JPMD ni u čemu nije imalo niti danas ima mogućnost odluke da li Glavni projekat može ili ne može da predvidi parkiranje na ovom prostoru a ovo iz vrlo proste činjenice: Glavni projekat se radi na osnovu UT uslova, UT uslove izdaje Opština Ulcinj a na osnovu planskog dokumenta (u ovom slučaju DSL za Sektor 63). Planski dokument kao usvojeni dokument (i na lokalnoj Skupštini opštine Ulcinj i na Skupštini Crne Gore) kao takav predstavlja ZAKONSKI AKT države Crne Gore i nema prostora za logiciranje. Bilo je svakako prostora, po zakonskoj proceduri, kako se i donosi planski dokument, ali kada je on bio na javnoj raspravi u Opštini Ulcinj više od mjesec dana (tačnije od 12.12.2009. – 20.01.2010.god.) na sastancima sa predstavnicima obrađivača plana i Ministarstva. Tada je bilo i vrijeme i mjesto kada su svi zainteresovani trebali da iskažu svoj izričit stav: hoće li ili neće parkiranje na Velikoj skeli. Ono što mi jesmo mogli i što smo uradili kao savjesni upravljači prostora, krajem novembra ’21. kada smo išli u pravcu pripreme za realizaciju ovog projekta, poslali smo Obavještenje predsjedniku Opštine da se u narednom periodu, period planiranja i kapitalnih investicija i Budžeta za 2022.god. predvidi rješavanje alternativnog parking prostora (Dopis 0102-3357/1 od 15.11.2021.god.)

Posle svega navedenog ako neko hoće da razumije shvatiće da pitanje parkiranja nije pitanje za JP Morsko dobro i nikako ne danas nakon što je Opština Ulcinj (ne JPMD) dala sve potrebne Saglasnosti i izdala Građevinsku dozvolu za realizaciju ovog projekta.

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga