MASLINARSKO DRUŠTVO „BOKA“

Rod masline ispod prosjeka, a kvalitet ulja odličan

Na području Boke Kotorske, u toku je berba masline, koja je počela još početkom oktobra, rekla je izvršna direktorica maslinasrkog društva „Boka“, Vesna Đukić navodeći da će berba biti završena do kraja narednog mjeseca.Rod masline ispod prosjeka, a kvalitet ulja odličan

Direktorica maslinarskog društva, Vesna Đukić je navela da su maslinari počeli berbu ranije zbog bojazni od kiša i oluja koje znaju da naprave veliku štetu, što se na nekim lokacijama i desilo. Kvalitet je izuzetno dobar, ali je količina ispod očekivanja. U mlinu Udruženja maslinara u Radanovićima je do sada prerađeno je nešto više od 25 tona maslina, a do kraja ovog mjeseca očekuje se da se preradi oko 30 tona.

„Kada je riječ o kvalitetu ulja, dobijenom preradom ubrane masline, koja je ove godine, zbog suše i ekstremno visokih temperatura pošteđena napada maslinine muve i maslininog svrdlaša, možemo biti prezadovoljni. Rod masline u Boki Kotorskoj, što se količine tiče, ove godine je ispod prosjeka. Mali je broj maslinara koji se mogu pohvaliti dobrim rodom. Većina nije zadovoljna, jer prinos nije opravdao očekivanja. Većina maslinara je imala nešto maslina za kuću, ali bilo je i onih koji nisu imali nikakav rod.

Izvršna direktorica Maslinarskog drušđtva Boka je naglasila da je kvalitet ulja izuzetan, ali rod u Boki je na većini lokacija bio prilično slab. Ipak u mlinu se prerada odvija jer maslinari kupuju masline želeći da imaju svoje ulje. Masline donose iz Bara i Ulcinja. Iz Udruženja im skreću pažnju da vode računa od koga i koju sortu maslina kupuju jer mnogi očekuju da će dobiti velike količine ulja.

Istićući značaj berbe masline sa stabla Đukić je kazala da, ranije ubrana maslinadaje manje količine ulja, koje sadrže najveći procenat polifenola i najniži procenat masnih kiselina što ih čuva od brzog propadanja. Iz udruženja apeluju na maslinare da ako ne mogu da beru jer je problem radna snaga, da nabave mreže koje će postaviti ispod drveta i na taj način brati i sačuvati masline u cilju što kvalittenijeg ulja. Tako se može dobiti značajno bolji kvalitet ulja nego kad se skuplja sa zemlje i drži u nehigijenskim sudovima ili džakovima, istakla je Đukić.

Cilj je dobiti optimalan odnos kvaliteta i kvantiteta, znači, najviše ulja, najboljeg kvaliteta, istakla je Đukić naglasivši da je ekstra djevičansko maslinovo ulje sok od masline, dobijen od ubranih, zdravih maslina, čuvanih do prerade u higijenskim uslovima i prerađenim u roku od 48 sati.

Preporuka maslinarima da masline treba brati kada je 1/3 ploda zelena, 1/3 ploda šarena, a 1/3 u boji sorte-crna, ljubičasta, braon. Pogrešno je mišljenje da se sa odlaganjem berbe i produženjem perioda stajanja plodova na drvetu, nakon sazrijevanja, dobije više ulja, poručili su iz Udruženja.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga