• Vijesti
  • Ekonomija
  • Završena obuka za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpetaciju

Završena obuka za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpetaciju
Završena obuka za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpetaciju

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je obuku za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpretaciju (Interpret Europe Certified Interpretative Guides Training) koja je održana u periodu od 06.12.2021. godine do 10.12.2021. godine, u okviru INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora projekta „Endemic pathway – Put endema“ skraćeno „ePATH“. Pomenuta obuka, u kojoj je učestvovao dio zaposlenih Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, održana je u u hotelu „Palma“ u Tivtu i obuhvatila je 40-časovnu obuku u trajanju od 5 dana organizovanu u svemu u skladu sa odredbama i zahtjevima postavljenim od ovlašćene ogranizacije „Interpret Europe“.
Obuka je vođena od strane Interpret Europe sertifikovanog trenera za interpretaciju (Interpret Europe Certified Interpretive Trainer) g-đe Ivane Karankić iz Hrvatske. Prvi dio obuke je obuhvatio je kompletno sprovođenje „Interpret Europe“ programa edukacije i sprovođenje pismenog ispita, dok će drugi dio obuke obuhvatiti pripremu i sprovođenje praktičnog ispita te izdavanje Sertifikata o položenom kursu.
Budući da je jedan od specifičnih ciljeva projekta obuka projektnih partnera kako bi obezbijedili bolje upravljanje i predstavljanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, pomenuta obuka će u narednom periodu biti organizovana i kod partnera u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj čime će projektni tim, odnosno zaposleni u sva tri zaštićena područja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori biti obučeni za interpretaciju prirodnog i kulturnog nasleđa.
Projekat “Endemic pathway – ePATH” je odobren za finansiranje na II Pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu saradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korišćenja kulturne i prirodne baštine. Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u 3 zaštićena područja, u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, kroz promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti: Park prirode “Hutovo blato” u Čapljini (BIH), Botanička bašta „Kotišina“ u Makarskoj (HR) i Posebni rezervat prirode „Tivatska solila“ u Tivtu (CG).
U ovom projektu učestvuju Javno preduzeće “Park prirode Hutovo blato” iz Čapljine (BIH), Grad Makarska (HR) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga