• Vijesti
  • Ekonomija
  • Zbog „solidarnih” stanova, kvadrat jeftiniji do 330 eura

Cijena kvadrata stana solidarne stambene izgradnje je 600 eura

Zbog „solidarnih” stanova, kvadrat jeftiniji do 330 eura

Tržišna cijena kvadrata stana u Podgorici bila je 1.469, na Primorju 1.409, na sjeveru 1.279 eura, dok je u središnjem regionu iznosila 612 euraZbog „solidarnih” stanova, kvadrat jeftiniji do 330 eura

Prilikom objavljivanja prosječnih cijena kvadrata stana u novogradnji, Monstat uporno obračunava i stanove solidarne stambene izgradnje, čija je cijena više nego dva puta manja u odnosu na tržišnu, što na kraju dovodi do toga da se prikazuju podaci po kojima je cijena kvadrata stana manja nego što je slučaj na tržištu.

Cijena kvadrata stana solidarne stambene izgradnje je 600 eura, dok je cijena stana u novogradnji na tržištu na nivou Crne Gore 1.446 eura po kvadratu. To pokazuju podaci Monstata za treći kvartal prošle godine.

Tržišna cijena kvadrata stana u Podgorici bila je 1.469, na Primorju 1.409, na sjeveru 1.279 eura, dok je u središnjem regionu iznosila 612 eura. Zbog uključivanja u obračun i stanova solidarne stambene izgradnje, prosječna cijena kvadrata stana, po Monstatu, na nivou Crne Gore manja je za 127 eura, na nivou Podgorice za sedam eura, a na Primorju za 330 eura. Na sjeveru i u srednjišnjem regionu nije bilo prodaje stanova solidarne stambene izgradnje.

Monstat smo pitali iz kojeg razloga u obračun uključuju i stanove solidarne stambene izgradnje, s obzirom da oni utiču na podatke o cijenama kvadrata stanova u novogradnji, odnosno smanjuju prosječne cijene stanova koji su na tržištu.

– Uprava za statistiku u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji uključuje stanove koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje jer oni, shodno cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji, ne odstupaju u velikoj mjeri od prosječne tržišne cijene na nivou pojedinih regiona. Metodologija istraživanja „Cijene stanova u novogradnji“ je nacionalnog karaktera. Kao dio prosječne cijene stana u novogradnji, EUROSTAT-u se dostavlja varijabla cijena građenja (Construction Output Price), koja je u potpunosti usklađena sa regulativama EU (Regulation (EU) 1165/98, Regulation (EU) 2019/2152) i koja uključuje cijenu građenja ostvarenu u kategoriji solidarne stambene izgradnje. Imajući u vidu prethodno navedeno, podaci o prosječnoj cijeni kvadratnog metra stana su u skladu sa propisanom metodologijom i isti se dostavljaju na verifikaciju EUROSTAT-u – odgovorili su iz Monstata.

Pitali smo ih i zašto ne prikazuju podatke o cijenama kvadrata stanova po opštinama, već po regionima.

– Zbog malog broja opservacija na nivou pojedinih opština i zaštite individualnih podataka, ne postoji mogućnost objavljivanja podataka o prosječnoj cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji po opštinama. Diseminacijom podataka o cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji prema regionima i tri kategorije cijena omogućena je zaštita individualnih podataka o broju zaključenih kupoprodajnih ugovora na nivou opština kod kojih je zabilježen mali broj opservacija. Shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike (članovi 54, 55 i 56), podaci prikupljeni, obrađeni i sačuvani za potrebe zvanične statistike smatraju se povjerljivim ako je na osnovu tih podataka moguće, neposredno ili posredno, identifikovati izvještajne jedinice. Takođe, principom 5 zvanične statistike, o povjerljivosti statističkih podataka, obezbjeđuje se zaštita podataka koji se odnose na izvještajnu jedinicu (domaćinstva, preduzeća, administrativni izvori i drugi davaoci podataka) i njihovo korišćenje isključivo u statističke svrhe – objasnili su iz Monstata.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga