• Vijesti
  • Naš grad
  • Bravo: Turistička organizacije krenula u obnovu Jegorovog puta

Jegorov put je napravio ruski monah Jegor Stroganov

Bravo: Turistička organizacije krenula u obnovu Jegorovog puta

Turistička organizacija Budve je ponovo raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obnovu i rekonstrukciji Jegorovog puta, istorijski najpoznatnije staze u zaleđu, od manastira Praskvica do Čelobrda, kao i izgradnje platoa za miran odmor na lokalitetu kod spomenika palim borcima na Čelobrdu.Bravo: Turistička organizacije krenula u obnovu Jegorovog puta

TO Budva za prvu fazu realizacije tog projekta izdvojeno je 95 hiljada eura.

Jegorov put je napravio ruski monah Jegor Stroganov krajem 18. i početkom 19. vijeka – to je remek-djelo koje svjedoči o jednoj tužnoj porodičnoj priči, pokajanju, ali i jakoj vjeri i volji da se uradi nešto što na prvi pogled djeluje nemoguće , da čovjek sa jednom rukom napravi ovako veličanstven put.

Put nije obična planinska staza već sofisticirani građevinski poduhvat sa potpornim kamenim zidovima, bočnim međama, ukrasnim detaljima i ornamentima na pojedinim mjestima, sa pažljivo biranim kamenjima raznih oblika, malim i velikim, uskim i širokim, koji su vještom kamenorezačkom tehnikom odlamani sa usputnih krečnjačkih stijena čelobrdske strane, obrađivani i pažljivo ugrađivani u ovaj put.

Jegorov put savladava visinsku razliku od 157 metara u dužini od 730 metara.

”Turistička organizacija Opštine Budva je tokom ove godine krenula u realizaciju projekta revitalizacije pješačke staze Jegorov put, kao i izrade platoa za miran odmor na lokalitetu kod spomenika palim borcima na Čelobrdu. Završenim glavnim projektom, osim raščišćavanja postojeće staze, predviđena je sanacija i obnova svih čela i gazišta postojećih stepenika staze sa kamenom pronađenim na tom lokalitetu, izgradnja 450 kvadrata suvozida, postavljanje info tabli i ugradnja rasvjete duž cijele staze kako bi staza bila bezbjedna za upotrebu i tokom noćnih sati”, saopšteno je ranije u TO Budva.

Izgradnja platoa za miran odmor podrazumijeva uređenje terena, izgradnju stepeništa i staze u terenu, izrade zelenih površina, izrada betonskih podloga koje će biti obložene WPC oblogama, izgradnja klupa za sjedenje, postavljanje stubnog osvjetljenja, urbanog mobilijara i sadnja visokog rastinja.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga