Skip to main content

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NVO SVETI STEFAN ALARMIRA JAVNOST: Eko genocid našeg mjesta, naših plaža i mora

NVO Sveti Stefan objavilo je oštro saopštenje za javnost, odnosno apel da se spriječi ekocid u tom naselju, na njegovim plažama i moru, kojeg prenosimo u cjelini.



NVO SVETI STEFAN ALARMIRA JAVNOST: Eko genocid našeg mjesta, naših plaža i mora

„Očevici, mještani, ali i turisti kojih je svake godine sve manje, obavijestili su medije šaljući mnoge foto i video materijale na društvenim mrežama.
Dok sve nemile slike pokazuju stanje sa našim prirodnim resursima, takođe svjedoči i kako država Crna Gora upravlja zaštitom prirodne sredine.
Ne znamo više šta reći ili učiniti .
Odnos Vlade prema jednom od najvrijednijih simbola naše zemlje Hotela Sveti Stefan koji je ove godine proglašen među 7 najugroženijih mjesta u Evropi, dolazi do punog izražaja upravo pred predstojeće parlamentarne izbore.
Naročito izdvajamo naselje Sveti Stefan u kojem je problem sa otpadom eskalirao i postao predmet partijskih manipulacija i prepucavanja, a sve na štetu građana, koji su taoci već godinama, onih kojima su dali povjerenje da zastupaju javni interes, bilo da su na vlasti ili opoziciji. Ali, NADAMO se da će se problem ,,nakon praznika” što prije riješiti.
Prethodnih godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija se nastavlja.
Vlada Crne Gore, našu ,,ekološku državu”, sistematski i nepovratno uništava prirodna bogatstva protivno EU standardima i preporukama, protivno UNESCO standardima i statusu i protivno zdravom razumu.
Zašto ovo sve pišemo?
Godinama unazad svjedoci smo ekološkog genocida naših plaža i mora!
Veze investitora i prijatelja vlasti koji su se bahato ponašali a i dalje to čine prema svakom resursu naše zemlje, jedino se može objasniti nedostatkom institucija.
Očigledno je da nemamo institucije a “investitori” i prijatelji vlasti uništavaju sa apetitom dok sve ne pojedu kao skakavci.
Naime, pitanje povezivanja na glavnu kanalizacionu mrežu nije moguće u priobalnom dijelu na Svetom Stefanu, te su pojedini vlasnici objekata, sagrađenih u toku bivšeg režima a dok nije postojalo morsko dobro, bespravno kopali septičke jame i to na nedozvoljenim mjestima te se uslijed većih padavina nerijetko dešava izlivanje istih.
A da ne govorimo o bahatosti vlasnika da su pojedini sprovodili kanalizacione cijevi u gradski potok!
Gdje to sve ide?
Žalimo se, nemamo kome, jer današnje lokalne institucije ama baš ništa ne mogu učiniti! Čeka se famozni LUNGO MARE.
Zato pozivamo državu, vladu i sve parlamentarne političke partije da nam daju suštinsku podršku, i utiču da cijeli sistem stane iza inicijative za očuvanje naših plaža, mora kao i uspostavljanje pravilnog upravljanja otpadom ne samo na Svetom Stefanu već u cijeloj Crnoj Gori.
Stoga, vlast i nadležne institucije se moraju hitno i konačno skoncentrisati na primjenu zakona i strategija vezanih za zaštitu životne sredine. Potrebno je što prije, ubrzanom dinamikom ući u neselektivnu primjenu zakonskih odredbi, a uz obaveznu primjenu kaznene politike prema svim počiniocima, vezano za nelegalno deponovanje otpada, zagađenje voda, vazduha i zemljišta, kao i devastaciju obalnog i zaštićenih područja.
Na kraju, smatramo da je od izuzetnog značaja važno spriječiti sve gore navedeno zbog generacija koje dolaze!“ stoji u saopštenju NVO Sv.Stefan


Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Naslovna
Sve vijesti
Pretraga