Skip to main content

ONO ŠTO GRADSKE VLASTI NISU DVIJE DECENIJE ISPUNILE: Morsko dobro obećalo gradnju Lungo mare
ONO ŠTO GRADSKE VLASTI NISU DVIJE DECENIJE ISPUNILE: Morsko dobro obećalo gradnju Lungo mare

Bukvalno pune dvije decenije gradske vlasti su najavljivale da će izgraditi šetališnu stazu, ali nažalost to im nije pošlo za  rukom , jer brojni problemi, od imovinsko- pravnih, pa do nedostatka novca, ali želje i volje, su ih u tome omele. 

“U Planu imvesticionih aktivnosti za 2022. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je predvidjelo 20. 000 eura za razvoj projekta “Lungo mare Sveti Stefan”.  U pitanju je šetališna staza iznad gradske plaže. U ovoj godini planirali smo izradu geodetske podloge postojećeg stanja i preklapanja idejnog rješenja koje imamo iz 2011. godine. Ovo je vrlo značajan projekat za opštinu Budva i bitno je započeti prve korake. Nadamo se da ćemo brzo imati glavni projekat, kako bi krenuli sa realizacijom”, kazao je rukovodioc Službe za uredjenje i izgradnju Javnog preduzeća “Morsko dobro” Vukašin Mijatović.

Upravo izgradnja šetališne staze eliminisao bi i crnu ekološku tačka na svetostefanskoj rivijeri koja je aktuelna je već pune dvije decenije, od kada je u naselju Šumet, naspram grad-hotela Sveti Stefan, izgrađeno najmanje 20 višespratnica, od kojih većina nije priključena na kanalizacionu mrežu.

Izgradnja višespratnih vila u naselju Šumet kulminirala je u periodu od 2002. do 2004. stvaranjem jednog cijelog apartmanskog naselja, na samoj pjeni od mora. Luksuzne vile, kako su nebrojeno puta upozoravali mještani i predstavnici NVO sektora, nemaju priključak na kanalizacionu mrežu.

Ekološki incidenti gotovo svake sezone su učestala pojava, a more u uvali nerijetko prekriju fekalije. Izgradnja šetališne staze uključivala bi i izgradnju kanalizacionog kraka, koji bi povezao naselje iznad obale, a u stazi bi bila izgrađena i ostala neophodna komunalna infrastruktura.

Naselje Šumet je prije dvije i po decenije projektovano kao ekskluzivno naselje za izgradnju vila, sa najviše jednim spratom i prizemljem, okružene maslinjakom. Međutim, građevinska ekspanzija dovela je do toga da su na samoj pjeni od mora bukvalno nikle sedmospratnice, stvorivši, osim estetskog i veliki ekološki problem. Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Naslovna
Sve vijesti
Pretraga