Ostrvo Sveti Nikola da se ponovo naseli jelenima lopatarima
Ostrvo Sveti Nikola da se ponovo naseli jelenima lopatarima

Imajući u vidu da na Svetom Nikoli nijesu imali prirodnog neprijatelja, izuzev čovjeka, a činjenica da se u socijalizmu svaki krivolov oštro kažnjavao, 47 hektara ostrva pretvoreno je u pravu životinjsku oazu.

Osim jelena lopatara, naseljeni su i mufloni, fazani, zečevi. Ubrzo, jeleni su postali prava turistička atrakcija, potpuno pripitomljeni dolazili su do kupača na ostrvskim plažama, jeli im iz ruke, a svi oni koji su brodovima obilazili ostrvo mogli su na okomitim stijenama da vide prave kapitalne primjerke mužjaka, koji su se šepurili pred teleobjektivima, znajući da ih znatiželjni turisti slikaju.

havaji.jpg
Ostrvo Sv.Nikola

Sve je to potrajalo do 2007, od kada više niko ne može da kaže šta se desilo sa životinjskim carstvom na ostrvu. Sredinom devedesetih, kada je jugozapadni dio ostrva, oko četiri hektara od mještana kupio beogradski biznismen Nenad Đorđević, jeleni lopatari su dobili brižnog gazdu koji je napravio pojila i hranilice.

Medjutim, kada je Djordjević prodao dio ostrva beogrwdskom biznismwnu Stanku Subotiću Canetu, jeleni lopatari su netragom nestali, a na ostrvu odavno nema ni muflona niti fazana.

Lovačno društvo “ Primorje” nedavno je objavilo da namjerava da pokrene inicijativu da ponovo ostrvo naseli jelenima i time ponovo se napravi prirodni rezervat.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga