• Vijesti
  • Naš grad
  • Zatvoren međunarodni konkurs: Za izgled budvanskog šetališta pristiglo 39 radova

Izgradnja šetališta će se odvijati u fazama

Zatvoren međunarodni konkurs: Za izgled budvanskog šetališta pristiglo 39 radova

Na međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetališta u dijelu „budvanske školjke“, dijela šetališta Budva-Bečići, I faza pristiglo je ukupno 39 radova.Zatvoren međunarodni konkurs: Za izgled budvanskog šetališta pristiglo 39 radova

Konkurs koji je Opština Budva raspisala početkom oktobra, a zatvoren krajem minule sedmice, kako saznajemo, zainteresovan je veliki broj inostranih biroa, ali i pojedinaca koji su ponudili svoju viziju izgleda promenade od budvanskog Starog grada do Bečića, koja će promijeniti izgled grada, a ujedno i jedna od najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji metropole turizma.

„Budvanska školjka“ obuhvata dio opštine Budva koji predstavlja centar kulturnih, zabavnih i informativnih dešavanja – ključnu arteriju između mora i grada i predstavlja dio urbanističkog pojasa koji se sastoji se iz četiri cjeline: akvatorijum, plaža, zeleni pojas i šetalište. „Šetalište predstavlja potez koji spaja kulturno-istorijsko nasleđe Starog grada Budve i urbanu teritoriju budvanske školjke, a cilj cijelog projekta je stvaranje uslova za razvoj novog urbanističkog identiteta grada Budve.

‘Budvanska školjka’ Budva-Bečići predstavlja zajednički projekat Opštine Budva, JP ‘Morsko dobro’ i države Crne Gore“, naveo je ranije predsjednik Opštine Budva Milo Božović. Kako je istakao raspisivanjem međunarodnog konkursa počinje realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata. „To je jedan san koji smo dugo sanjali svi, za koji većina u Budvi i danas ne vjeruje da ga je moguće ostvariti.

To je nešto što u potpunosti mijenja sliku cijelog grada, njegove mogućnosti u razvitku turističkog potencijala. Ovo je kapitalni projekat za Opštinu Budva i jako nam je važno da se prijavi što veći broj arhitektonskih rješenja i arhitekata jer je ovo međunarodni konkurs. Obezbijedili smo veliki fond nagrada od čak 223.000 eura.

Pored toga, ovo je za arhitekte jedan od najprovokativnijih momenata koji mogu da imaju u svojoj karijeri, a to je da promijene kompletan imidž jednoga grada i način života svih građana u njemu“, rekao je Božović. „Uz ovaj projekat, kasnije dobijamo marinu Budva, marinu Rafailovići, u trećoj fazi povezujemo Budvu sa Jazom, Bečićima sa Svetim Stefanom da u konačnom dobijemo jednu promenadu od Jaza do Svetog Stefana, sa svim sadržajima koji su potrebni da bi ova destinacija bila najbolja na Mediteranu“, zaključio je Božović.

Konkursom se obrađuju četiri prirodne i naslijeđene sredine: akvatorijum, plaža, zeleni pojas i šetalište. Od učesnika se očekivalo da dizajniraju podlogu za razvoj novog identiteta grada Budve.

Potrebno je pružiti osnovu za formiranje kolektivne svijesti na dva nivoa. Na primarnom nivou je to stvaranje kolektivne svijesti među građanima Budve kao stalnim korisnicima prostora i njihovog ophođenja prema sredini u kojoj se nalaze. Na sekundarnom nivou je to slika koju grad šalje svijetu i turistima kao privremenim i povremenim korisnicima prostora.

„Veoma je važno crpiti inspiraciju iz ogromnog kulturnog naslijeđa u Starom gradu Budva i njegove 2500 godina duge istorije i urbane zone ‘budvanske školjke’. Posebnu pažnju posvetiti disperziji sadržaja na obuhvatu sa akcentom na linearnom toku kretanja korisnika i ukrštanju sa lateralnim pravcima iz zaleđa i kontakt zonama. Neophodno je radikalno promijeniti režim korišćenja priobalnog pojasa sa akcentom na uvođenje javnih površina za komunikaciju, rekreaciju i događaje na otvorenom“, navodi se u konkursu.

Inače, nagradni fond je 223.000 eura i to prva nagrada 120 hiljada, druga nagrada 60 hiljada, treća 30 hiljada, a za po 6.500 eura su predviđena dva otkupa. U žiriju, kome predsjedava Stevović, sjede dipl. inž. arh. Branislav Gregović, prof. dr Vladan Đokić, dipl. inž. arh. iz Beograda, prof. dr Malina Čvoro, dipl. inž. arh. iz Banja Luke,prof. dr Luka Skansi, dipl.inž.arh. iz Milana, potpredsjednik Opštine Budva Milo Božović i slikar iz Budve Savo Pavlović.

Izgradnja šetališta će se odvijati u fazama, a trasa od Starog grada do Bečića procjenjuje se da će koštati 40 miliona eura.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga