• Vijesti
  • Politika
  • Carević: Bečić da predloži kandidata, ako neće – prekid saradnje

Carević: Bečić da predloži kandidata, ako neće – prekid saradnje
Carević: Bečić da predloži kandidata, ako neće – prekid saradnje

– Podnošenje ostavke Radovića vidimo kao dobru osnovu za dogovor sa Demokrata. Sa ovim činom je što se nas tiče eliminisan remetilački faktor i stvoreni uslovi da se spriječi uvođenje prinudne uprave u Opštini Budva. Građani su izabrali vlast na četiri godine i jasnom podrškom izabrali predsjednika. Zato nam je neprihvatljivo da ucjenama mijenjamo izbornu volju. Nikakve lične sujete, animoziteti i razne političke inferiornosti ne smiju biti razlog da se grad i građani drže kao taoci. DF je više puta saopštio da neće pristati na ucjene.

Zato, kaže, neće da izdaju izbornu volju građana.

– Predsjednik Skupštine s druge strane može biti bilo ko među 33 odbornika. Nezamislivo je da predsjednik Skupštine blokira tu instituciju i dovodi do uvođenja prinudne uprave. Građani su birali odbornike da zastupaju njihove interese. Samo po sebi, raspuštanje pralamenta znači promjenu izborne volje građana. U skaldu sa tim pozivamo Aleksu Bečića i Demokrate da danas predlože novog kandidata za predsjednika SO. Unaprijed se obavezujemo, za razliku od njih, da nećemo vršiti ucjene i da ćemo prihvatiti bilo kojeg kandidata – rekao je Carević.

Prema njegovim rijelima, DF će predložiti kandidata, a na Demokratama je samo da kažu ime.

– Isto tako, spremni smo da potpišemo koalicioni sporazum o jasno propisanim načinima funkcionisanja vlasti. Naš odbornički klub je sazvao sjednicu SO Budva za petak 18. marta. 11 odbornika su jedini koji to mogu i mi smo to uradili – rekao je on.

Na dnevnom redu te sjednice, između ostalog, biće budžet opštine i izbor novog predsjednika SO Budva.

– Ako ne prihvate našu ponudu onda je jasno da su trajno raskinuli saradnju sa nama i sebe trajno sebe isključili iz vlasti. Umjesto nas izabrali su DPS sa kojima zajedno sprovode bojkot parlamenta osam mjeseci – kazao je Carević.

Ako Demokrate ne izađu sa konkretnim imenom, navodi Carević, preuzeće punu odgovornost za eventualno uvođenje prinudne uprave u Budvi.

Printscreen-1.png

U nastavku dajemo tekst govora Predsjednika, u cjelosti;

PODNOŠENJEM OSTAVKE KRSTA RADOVIĆA MI U DF DOŽIVLJAVAMO KAO DOBRU POLAZNU OSNOVU ZA KONAČNI DOGOVOR SA DEMOKRATAMA.

OSTAVKA JE LIČNI ČIN I ONA PREDSTAVLJA PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA PARLAMENTARNU KRIZU U BUDVI KOJA TRAJE VEĆ 8 MJESECI.

SA OVIM ČINOM JE ŠTO SE NAS TIČE ELIMINISAN REMETILAČKI FAKTOR I STVORENI SU USLOVI DA SE U KRATKOM ROKU DO 21.MARTA SPRIJEČI UVOĐENJE PRINUDNE UPRAVE U OPŠTINU BUDVA.

GRAĐANI SU NA IZBORIMA 30.AVGUSTA 2022. GODINE IZABRALI VLAST NA PERIOD OD 4 GODINE, I JASNOM PODRŠKOM OD 42 % IZABRALI PREDSJEDNIKA OPŠTINE.

IZ TIH RAZLOGA JE NAMA NEPRIHVATLJIVO DA POLITIČKIM UCJENAMA MIJENJAMO IZBORNU VOLJU JER SMO PREUZELI ODGOVORNOST DA VODIMO GRAD NAJBOLJE ŠTO UMIJEMO.

NIKAKVE LIČNE SUJETE, ANIMOZITETI, RAZNE POLITIČKE INFERIORNOSTI NE SMIJU BITI RAZLOG DA SE GRAD I GRAĐANI DRŽE KAO TAOCI POLITIČKIH PREPUCAVANJA I UCJENA.

DF JE VIŠE PUTA SAOPŠTIO DA NEĆE PRISTATI NA UCJENE I PROMJENU IZBORNE VOLJE GRAĐANA.

ZATO NEĆEMO DA IZNEVJERIMO IZBORNU VOLJU GRAĐANA KOJA JE DEFINISALA KO ĆE U PERIODU OD 4 GODINE BITI PREDSJEDNIK OPŠTINE.

SA DRUGE STRANE, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE MOŽE BITI BILO KO OD 33 ODBORNIKA JER JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE PRVI MEĐU JEDNAKIMA.

NEZAMISLIVO JE DA PREDSJEDNIK ZAKONODAVNOG DOMA BLOKIRA SKUPŠTINU I DA DOVODI DO UVOĐENJA PRINUDNE UPRAVE KOJA ZNAČI RASPUŠTANJE SKUPŠTINE I UVOĐENJE POVJERENIKA KOJI STUPAJU NA MJESTO ODBORNIKA.

GRAĐANI NISU BIRALI NA IZBORIMA 3 ILI 5 POVJERENIKA VEĆ 33 ODBORNIKA DA IH RPEDSTAVLJAJU U LOKALNOM PARLAMENTU I ZASTUPAJU SVOJE INTERESE.

SAMO PO SEBI, RASPUŠTANJE PARLAMENTA I UVOĐENJE PRINUDNE UPRAVE ZNAČI PROMJENA IZBORNE VOLJE GRAĐANA.

MI U DF SMATREAMO DA JOŠ UVIJEK IMAMO PROSTORA ZA DOGOVOR UKOLIKO POSTOJI POLITIČKE ODGOVORNOSTI PREMA GRAĐANIMA I IZBORNOM REZULTATU.

U SKLADU SA TIM, DF POZIVA ALEKSU BEČIĆA I DEMOKRATE CRNE GORE DA U NAJKREĆEM MOGUĆEM ROKU, ODNOSNO VEĆ DANAS UKOLIKO JE MOGUĆE, PREDLOŽE NOVOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA.

MI SE UNAPRIJED OBAVEZUJEMO DA ZA RAZLIKU OD DEMOKRATA NEĆEMO VRŠITI NIKAKVE UCJENE I DA ĆEMO PRIHVATITI BILO KOG KANDIDATA IZ REDA DEMOKRATA KOGA PREDLOŽE ZA FUNKCIJU PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE.

I NE SAMO TO, VEĆ KAKO DEMOKRATE NEMAJU DOVOLJAN BROJ MANDATA DA KANDIDUJU NEKOGA ZA PREDSJENDIKA SKUPŠTINE U SKLADU SA STATUTOM I POSLOVNIKOM, DF SE UNAPRIJED OBAVEZUJE DA ĆEMO GA MI PREDLOŽITI I DA ONI SAMO TREBA DA SAOPŠTE IME I DA TAJ KANDIDAT POTŠIŠE KANDIDATURI.

TAKOĐE, OBAVEZUJEMO SE DA ĆEMO GA PREDLOŽITI, IZABRATI I PODRŽAVATI U NAREDNE 2 GODINE ODNOSNO DO KRAJA MANDATA.

ISTO TAKO, SPREMNI SMO DA ODMAH U SKLADU SA TIM POTPIŠEMO KOALICIONI SPORAZUM O JASNO PRECIZIRANIM USLOVIMA FUNKCIONISANJA VLASTI BEZ OPSTRUKCIJA, POLITIČKIH NAPADA, IZMIŠLJANJA AFERE I SVEGA LOŠEG ŠTO SE DEŠAVALO U PRETHODNOM PERIODU.

KAKO JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE PODNIO OSTAVKU, OVIM PUTEM ŽELIM DA OBAVIJESTIM JAVNOST DA JE NAŠ ODBORNIČKI KLUB, U SKLADU SA ZAKONOM I POSLOVNIKOM SAZVAO SJEDNICU SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA ZA PETAK 18.MART 2022. GODINE SA POČETKOM U 12:00 ČASOVA.

U OVOM TRENUTKU ODBORNICI NJIH 11 SU JEDINI TI KOJI MOGU DA ZAKAŽU SJEDNICU I MI SMO TO URADILI SA SLEDEĆIM PREDLOGOM DNEVNOG REDA:

  1. IZBOR PREDSJENDIKA SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA
  2. BUDŽET ZA 2022. GODINU
  3. PLAN INVESTICIJA
  4. PRLAN UREĐENJA ZEMLJIŠTA
  5. IZBOR UPRAŽNJENIH MJESTA U ODBORIMA U SKUPŠTINI OPŠTINE BUDVA

ODRŽAVNAJEM SJEDNICE STVARAJU SE USLOVI ZA DEBLOKADU PARLAMENTA I MI OČEKUJEMO OD DEMOKRATA I ALEKSE BEČIĆA DA SE POKAŽU NA DJELU DA LI SU STVARNO ZA OČUVANJE IZBORNE VOLJE KAO ŠTO SE ZALAŽU NA DRŽAVNOM NIVOU I DA TO POKAŽU NA NIVOU BUDVE.

UKOLIKO SE TO NE DESI ONDA PUNU ODGOVORNOST ZA DALJA DEŠAVANJA PREUZIMAJU ONI I OVA SITUACIJA JE IDENTIČNA KADA SMO 2020 IMALI LOKALNI DRŽAVNI UDAR I NASILNU PROMJENU VLASTI.

PODSJETIĆU DA SU TADA DEMOKATE PREKO CRNOGORSKE TAKOĐE INICIRALE MOJU SMJENU I IZAZAVALE KRIZU PREKO DPS. I TADA SE TRAŽILA OSTAVKA I KRSTO RADOVIĆ JE PODNIO SVOJU OSTAVKU. I TADA SMO ZNALI DA SU ONI INICIJATORI ONIH DEŠAVANJA I PREŠLI SMO PREKO TOGA ZARAD VEĆE BORBE NA DRŽAVNOM NIVOU.

AKO DEMOKRATE I ALEKSA BEČIĆ NE PRIHVATE OVU NAŠU PONUDU ONDA JE JASNO DA SU TRAJNO RASKINULI SARADNJU IZMEĐU DF I DEMOKRATA I SEBE TRAJNO ISKLJUČILI IZ VLASTI.

UMJESTO NAS IZABRALI SU DPS SA KOJIM VIDIMO DA DUŽE OD 8 MJESECI SPROVODE BOJKOT PARLAMENTA A VIDIMO I DA SU ZAJEDNIČKI ODRŽALI TAKOZVANU SVEČANU SJEDNICU SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA.

IZBORI 2020 GODINE SU POKAZALI DA SU SVE MANIPULACIJE DEMOKRATA PALE U VODU JER SU GRAĐANI NJIMA UMJESTO 7 MANDATA POVJERILI 6 MANDATA A NAŠOJ LISTI UMJESTO 7 POVJERUILI SU 14 MADATA ILI 42 % PODRŠKE.

U OVOM TRENUTKU NAŠA LISTA, PREMA ISTRAŽIVANJIMA KOJE SMO URADILI PROŠLOG MJESECA, IMA PODRŠKU GRAĐANA BUDVE OD 51,4 % I MI SMO U SVAKOM TRENUTKU SPREMI ZA ODRŽAVANJE IZBORA.

MEĐUTIM, ONO ŠTO ŽELIM DA NAGLASIM JESTE DA KRSTO RADOVIĆ I DEMOKRATE GURAJU BUDVU U IZBIRE PO PRAVILIMA DPS I TO U TRENUTKU KADA SE DPS POKUŠAVA VRATITI NA VLAST NA DRŽAVNOM NIVOU.

JOŠ UVIJEK NIJE PROMIJENJEN SASTAV OPŠTINSKE IZBORNE KOMISIJE I ZAHVALJUĆI DEMOKRATAMA PREDSEJDNIK OVOG TIJELA JE I DALJE KADAR DPS IAKO SMO MI NA DRUGOJ SJEDNICI SKUPŠTINE NAKON IZBORA DOSTAVILI NAŠEG KANIDATA ZA PREDSJEDNIKA KOJI NAM PRIPADA KAO NAJJAČOJ IZBORNOJ LISTI.

NA KRAJU, PONUDA DF JE VEOMA JASNA. MI SMO ZAKAZALI SJEDNICU, OBAVEZALI SE DA UNAPRIJED PRIHVATAMO KANDIDATA DEMOKRATA ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE, DA ĆEMO GA IZABRATI I DA ĆEMO VRŠITI ZAJEDNO VLAST DO KRAJA MANDATA NA NAČIN KAKO SU NAM GRAĐANI TO POVJERILI NA IZBORIMA.

OČEKUJEMO DA ĆE DEMOKRATE I NJEN LIDER ALEKSA BEČIĆČ PRIHVATI NAŠU PONUDU AKO IM JE DO OČUVANJA IZBORNE VOLJE A UKOLIKO NIJE ONDA JE TO DEFINITIVNO KRAJ NAŠE SARADNJE JER SU DEMOKRATE TO IZABRALE I ODLUČILE SE DA SARADNJU UMJESTO SA NAMA NASTAVE SA DPS-OM.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga